Het lijkt erop dat dit najaar veel tweekleurige vleermuizen in Nederland rondvliegen (zie bericht Nature Today). De kans om nu eindelijk eens een baltsende tweekleurige vleermuis in Nederland te vinden is daarom groter dan ooit. Word jij de gelukkige ontdekker? Zoek mee!

 tweekleur

Hoe werkt het?

Deze vleermuis is goed te horen met het blote oor (mits je een redelijk scherp gehoor hebt). Soms is de baltsroep zelfs hoorbaar tot op 200 meter afstand. Uit meerdere studies (o.a. Suba et al. 2010) blijken de volgende zoekcondities het meest geschikt om baltskwartieren te vinden:

  • hoge gebouwen (liefst >10 verdiepingen);
  • tussen half oktober en begin november het meest fanatiek;
  • temperaturen tot rond het vriespunt  en niet boven de 9 graden;
  • niet te veel wind;
  • niet te veel regen;
  • het roepen begint vaak vanaf een  uur na zonsondergang.

Het geluid

Het geluid is via deze link [http://batcalls.com/europe/playback/Vespertilio_murinus_1_o.wav]  te beluisteren, meer opnames op de website www.batcalls.com  (zie Vespertilio murinus).

 

Volhouden

Geef de moed vooral niet te snel op. Wanneer je eenmalig een rondje langs hoge gebouwen hebt gelopen zonder resultaat, loont het de moeite nog een paar keer te gaan. De roepsessies kunnen namelijk zeer onregelmatig  plaatvinden.

 

Nog onbekend

Tot op heden zijn er geen baltskwartieren van de Tweekleurige vleermuis in Nederland bekend. We nemen aan dat deze er wel zijn, aangezien in herfst en winter geregeld exemplaren worden gevonden die in paarconditie zijn. Er zijn zelfs enkele kolonies in Nederland gevonden.

Het gaat dus om een primeur. Zoek mee en meldt je ontdekkingen (bij voorkeur met een geluidsopname) via de mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Succes met zoeken!

Sonogram

Hieronder voor de herkenning de sonogrammen die bij de Tweekleurige vleermuis horen (met dank aan Herman Limpens):

 tweekleur spectogram2tweekleur spectogram