We hebben de literatuur in een twee onderwerpen verdeeld, boeken en tijdschriften. Klik op het onderwerp, om snel door te scrollen. We hebben ook een uitgebreide lijst met informatiefolders, deze zijn hier te vinden. 

Mocht u nog iets missen in onderstaande lijst, meld het dan bij de webmaster (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 Ga snel naar onderwerp 
Boeken
Tijdschriften
 

    

Boeken

 

   
 atlas Zoogdieren

 Atlas van de Nederlandse zoogdieren

Sim Broekhuizen, Kamiel Spoelstra, Johan Thissen. KNNV uitgeverij 2016.

Atlas met korte, maar recente omschrijving van alle Nederlandse vleermuissoorten, per soort informatie over o.a. verspreiding, leefwijze en ecologie, trends en archeologische gegevens. Algemene informatie over onderzoek, landschappen, beleid, beheer en bescherming, mensen en zoogdieren; Talrijke foto's, tekeningen, infographics en kaarten;

Zoogdierenatlas L

Zoogdieren atlas Limburg

N. Huizinga, R. Akkermans, J. Buys, J. van der Coelen, B. Morelissen en L. Verheggen. Uitgave van de Stichting Natuurpublicaties Limburg (SNL), in opdracht van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en de Zoogdiervereniging.

Een atlas met informatie over verspreiding en ecologie van vleermuizen in de periode 1980-2007. Het betreft infomati over voorkomen, leeftwijze en ecologie. Ook zijn huidige trends vergeleken met deze uit perioden 1980-1994. Drie soorten vleermuizen verdwenen uit Limburg: grote en kleine hoefijzerneus en de mopsvleermuis.

zoogdieratlas Ov

Zoogdieren van Overijssel

Theo Douma, Daniel Tuitert. 2011

Actuele verpreidingsgegevens vanaf 1970 tot 2010 verdeeld in verschillende perioden. Duidelijke kaarten. Praktische informatie over zoogdieren en en rond het huis. Veel prachtige foto's.

nachtdieren

UIl, vos en vleermuis. Nachtdieren

Thomas Muller. Clavis uitgeverij 2016

De zon gaat onder en alle dieren gaan stilaan rusten. Allemaal? Toch niet. Nogal wat dieren worden pas goed wakker en actief als de dag op zijn einde loopt. Dit boek neemt je mee in het nachtleven.

dieren om ons heen

Dieren om ons heen. Vleermuis

Stephen Savage. Ars Scribendi BV 2006

In dit boek kom je van alles te weten over de spannende wereld van de vleermuis, van huizen midden in de stad tot afgelegen bossen lees over enkele van de verschillende habitats waarin vleermuizen leven.

boek gast

Welke vleermuis is dat?

KLaus-Peter Gast. Fontaine uitgevers 2012

Een praktische gids voor mensen die geïnteresseerd zijn in de wondere wereld om hen heen, die willen leren kijken en weten wat ze zien. De bekendste soorten afgebeeld met een duidelijke foto Trefzeker thuisbrengen met de kleurcode.

 

       dietz     
     

Vleermuizen van Europa

Christian Dietz, Otto von Helversen & Dietmar Nill - KNNV uitgeverij, 2017 - 400 p. - ISBN 9789050116046

Het standaardwerk voor de toekomst! Het langverwachte naslagwerk voor natuurliefhebbers, studenten, natuurbeschermers en overheden. Deze imposante uitgave beschrijft alle 51 vleermuizensoorten van Europa en Noordwest-Afrika en gaat uitgebreid in op de achtergronden van deze intrigerende dieren. Aan bod komen onder meer het oriëntatievermogen door echo, jachtstrategieën, de jaarcyclus, gedrag en levenswijze, onderkomen en tal van andere facetten. Tevens wordt aandacht geschonken aan oorzaken van bedreiging en maatregelen ter bescherming. Honderden schitterende fotos, tekeningen en verspreidingskaarten ondersteunen de gezaghebbende tekst. Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met de Zoogdiervereniging.  

 

             gids1 2    

Gids van de vleermuizen van Europa, Azoren en Canarische Eilanden:

met specifieke informatie over de vleermuizen in Nederland en België

W. Schober, Eckhard Grimmberger; Peter Lina (vert. en bewerk.) - Tirion, 2001. - 263 p. - ISBN: 90-5210-361-5

Nederlandse vertaling van de 2de herziene druk van Die Fledermäuse Europas. Aan de originele teksten van Schober en Grimmberger is door de vertaler veel specifieke informatie toegevoegd over de huidige kennis van de in Nederland en België voorkomenden vleermuissoorten. Ook wordt extra aandacht geschonken aan de bedreiging en bescherming van vleermuizen in Nederland en België.

Naast goede soortbeschrijvingen bevat deze gids ook hulpmiddelen voor het determineren van vleermuizen in de vorm van een determineersleutel en vele foto's en tekeningen van determinatiekenmerken.


Deze publicatie is uitverkocht, maar is wel te leen bij de meeste openbare bibliotheken.

 
 atlas1 2

Atlas van de Nederlandse vleermuizen

H.J.G.A. Limpens, K. Mostert, W. Bongers (red.). - KNNV, 1997. - 260 p. - ISBN 90-5011-091-6

Resultaat van het Vleermuis Atlasprojekt in de periode 1986-1993.

Alle 21 soorten die ooit in Nederland zijn aangetroffen worden in aparte hoofdstukken behandeld. Per soort wordt ingegaan op uiterlijke kenmerken, levenswijze, lichaamsbouw, echolocatie, voedsel, jachtgedrag, landschapsgebruik, verblijfplaatsen en verspreiding (zomer en winter).

Verder wordt ruime aandacht besteed aan hoe vleermuizen leven, ontwikkeling van vleermuisonderzoek m.b.v. batdetectors, vliegtechniek, het gebruik van echolocatie en mogelijke beschermingsmaatregelen.


Deze publicatie is uitverkocht. Wel te leen bij de meeste openbare bibliotheken.

 

 landschap1 2 Vleermuizen in het Landschap: over hun ecologie, gedrag en verspreiding

K. Kapteyn. Nozos, Noordhollands Landschap, Provincie Noord-Holland, 1995. - 224 p. - ISBN: 90-6097-392-5

In dit boek worden leefwijze, voedselkeuze en jachtgedrag van de Noord-Hollandse soorten uitgebreid behandeld, gevolgd door een uitvoerige documentatie van verspreiding in zomer en winter, verblijfplaatsen, verplaatsingen, terreingebruik en aantalsontwikkelingen. Naast een bespreking van iedere soort volgt een aantal hoofdstukken over o.a. landgoederen, overwinteringsplaatsen en een korte regionale karakteristiek van Noord-Holland.

 

Deze publicatie is uitverkocht, maar wel te leen bij de meeste openbare bibliotheken.

 

 zoogdierenWE Zoogdieren van West-Europa

Lange R., Twisk, P., Winden, A. van, Diepenbeek, A. van (red.). - KNNV, VZZ, 1994. - 400 p. - ISBN 90-5011-077-0

De meest complete zoogdierengids die de laatste jaren in het Nederlandse taalgebied is verschenen en daardoor ook een belangrijke uitgave op het gebied van vleermuizen. Uitgebreide en overzichtelijk beschrijvingen van meer dan 100 soorten in een groot deel van Europa met ruim 350 gedetailleerde tekeningen en 16 kleurenplaten. Determineersleutel voor het op naam brengen van schedelresten in braakballen. Veel informatie over onderzoekmethodes. Onmisbaar als naslagwerk en veldgids.

 vleermuizen1 2  Vleermuizen

A.M. Voute, C. Smeenk. - Waanders, 1991. - 159 p. - ISBN 90-6630-268-2

Dit boek is de eerste algemene publicatie over vleermuizen in de Nederlandse taal. Het is een fraai geillustreerde uitgave, die ook voor een niet gespecialiseerd publiek toegankelijk is. Het boek bevat artikelen over de verschillende soorten vleermuizen; hun oorsprong en ontwikkeling; over de biologische kenmerken en het gedrag van vleermuizen; over de bedreiging en bescherming van vleermuizen; over de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek en over de waardering van vleermuizen in de cultuur. Er wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van vleermuizen in wetenschappelijke illustraties.

Deze publicatie is uitverkocht. Wel te leen bij de meeste openbare bibliotheken.  

 

 kriebelboek 2  Vleermuizen - een kriebelboek

A. Lefevre. - Mozaiek, 2000. - 47 p. - ISBN 9068227777

Dit leuke boek geeft in duidelijk en eenvoudige teksten allerhande informatie over vleermuizen. Je kunt er in lezen over de evolutie van vleermuizen, de verschillende soorten vleermuizen in de wereld, de lichaamsbouw, voedselkeuze, legenden en volksverhalen, echolocatie en gezichtsvermogen, overwintering en zomerverblijfplaatsen, voortplanting, natuurlijke vijanden, waardoor vleermuizen bedreigd worden en hoe ze beschermd kunnen worden.

Er wordt vooral ingegaan op de soorten vleermuizen die in België (en Nederland) voorkomen.

Achterin het boek staan spelletjes. Het boek bevat veel mooie foto's en tekeningen.

Het boek is zeer geschikt als bron voor spreekbeurten en werkstukken voor de bovenbouw van de basisschool tot en met de brugklas. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

 

 zilvervlerk 2  Zilvervlerk

Kenneth Oppel. - Gottmer, 2000. - 263 p. - ISBN 90-257-3229-1

Zilvervlerk gaat over de avonturen van de kleine zilvervlerk-vleermuis Schim. Als hij op een morgen langer buiten blijft omdat hij graag eens de zon wil zien overtreed hij echter de regel dat vleermuizen niet overdag mogen vliegen en brengt hij ongewild daarmee de hele kolonie in gevaar.

Wanneer de kolonie zilvervlerk-vleermuizen aan de lange en gevaarlijke reis naar hun winterslaapplaats in het zuiden begint wil Schim graag bewijzen dat hij een verstandige en sterke vleermuis is. Maar door een storm raakt Schim de groep kwijt en moet hij proberen om alleen verder te vliegen. Daarbij ontmoet hij Marina, een witvlerkvleermuis. Onderweg ontmoeten ze een aantal andere vleermuizen, waaronder Gothela en Bonk, twee gigantische tropische vleermuizen. Als snel ontdekken Schim en Marina dat deze vleermuizen erg gevaarlijk voor hen zijn maar ook dat ze hen nodig hebben op hun tocht naar het zuiden.

Zilvervlerk is een prachtig en spannend boek over het leven van een vleermuis. Het verhaal gaat verder in "Zonnevlerk". Stevig leesboek voor echte lezers vanaf ca. 10 jaar.

 

 zonnevlerk 2  Zonnevlerk

Kenneth Oppel. - Gottmer, 2001. - 288 p. - ISBN 90-257-3256-9

In dit vervolg op "Zilvervlerk" gaat Schim, de jonge zilvervlerk-vleermuis, op zoek naar zijn vader. Samen met zijn moeder, vriendin Marina en enkele andere vleermuizen gaat hij op reis en komt terecht in een reusachtig, mysterieus mensenbouwwerk. Het is een prachtige leefplek voor vleermuizen: alles is voorradig en er zijn geen uilen! Maar Schim en Marina vertrouwen het niet: wat gebeurt er met de vleermuizen die zomaar verdwijnen en waar is Schims vader gebleven? Ze besluiten te ontsnappen en bij de daaropvolgende zoektocht krijgen Schim en Marina veel hulp, zelfs van hun eerdere vijanden.

Net als zijn voorganger "Zilvervlerk" is Zonnevlerk een spannend en goed geschreven boek over vleermuizen waarin werkelijkheid en illusie mooi elkaar zijn verweven. Achterin het boek worden bepaalde gebeurtenissen en feiten uit het boek verklaard. Stevig leesboek voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

 

 vleermuisboek 2


De vleermuis

Z. Bruijn. - De Ruijter, 1994. - 9 p. - ISBN 90-0515-883-2

Met behulp van paginagrote kleurenfoto's en een eenvoudige begeleidende tekst wordt informatie gegeven over het leven van vleermuizen. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 wondere1 2 Vleermuizen

F. Greenaway. - Standaard, 1991. - 29 p. - ISBN 90-02-1908-6

Een echt kijkboek over vleermuizen. In plaats van doorlopende stukken tekst zijn de pagina's gevuld met allerlei wetenswaardigheden en anekdotes. De informatie wordt toegelicht met grote foto's en veel grappige tekeningen.

In elf hoofdstukken komen o.a. de volgende facetten van vleermuizen aan bod: wat is een vleermuis? / zien in het donker / wat eten vleermuizen? / slaapplaatsen / kraamkamer / winterslaap / vampiers / vijanden / de kolonie. Het boek gaat niet speciaal in op vleermuizen in Nederland.

Vanaf 9 jaar.

Vleermuizen Omslag NL RGB metrug

CHARLOTTE MILNE - Fontaine Uitgevers 2020.

Vleermuizen staan in een kwaad daglicht. Ze zouden eng zijn, bloed drinken en ziektes verspreiden. De vleermuis heeft het zwaar. En niet omdat hij ondersteboven hangt. Dat kan hij juist supergoed en lang door zijn klauwen die hij handig aan een tak vastklikt. Nee, vleermuizen worden van alle kanten bedreigd en dat is niet goed voor ons ecosysteem. Vleermuizen zijn namelijk heel erg belangrijk voor het welzijn van planten en dieren. Kom meer te weten over de fabels en misverstanden rondom vleermuizen.

  

 

Tijdschriften

VLEN nieuwsbrief

vlen44 2De Nieuwsbrief is de digitale uitgave van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) verschijnt twee tot drie keer per jaar. De inhoud van de nieuwsbrief bestaat uit artikelen over vleermuisonderzoek en vleermuisbescherming, bijzonder waarnemingen, tips voor onderzoek en bescherming, jaarverslagen en activiteitenoverzichten van provinciale werkgroepen en besprekingen van boeken, wetenschappelijke artikelen en websites.

 Het volledige archief van de VLEN Nieuwsbrief is via deze link te downloaden van deze site. U kunt zich ook abonneren op de VLEN Nieuwsbrief. 

 

zoogdier14 1 2Zoogdier

Zoogdier is een populair-wetenschappelijk blad voor zoogdierbescherming en zoogdierkunde in de Benelux. Het wordt uitgegeven door de Zoogdiervereniging en verschijnt vier keer per jaar.

Regelmatig bevat Zoogdier artikelen over vleermuizen. In de rubrieken over websites, waarnemingen en boekbesprekingen zijn vleermuizen ook vaak van de partij. Meer over de inhoud van Zoogdier en hoe u een abonnement kunt nemen is te vinden op de website van de Zoogdiervereniging.

 

Lutra

 lutra 2Lutra is een wetenschappelijk tijdschrift over onderzoek en bescherming van zoogdieren in de Benelux. Lutra wordt uitgegeven door de Zoogdiervereniging en verschijnt twee keer per jaar. Lutra bevat artikelen over zoogdieren vanuit diverse wetenschappelijke disciplines, maar richt zich vooral op ecologie, verspreiding, gedrag en morfologie. Lutra publiceert in beginsel artikelen over zoogdieren die inheems zijn in Europa, met inbegrip van mariene zoogdieren. Naast uitgebreide artikelen en korte mededelingen, bevat Lutra ook boekbesprekingen en literatuuroverzichten.De voertaal van Lutra is Engels, maar ook Nederlandstalige artikelen worden gepubliceerd. De artikelen gaan vergezeld van een Nederlands- of Engelstalige samenvatting. Meer informatie over de inhoud van Lutra en hoe u een abonnement kunt nemen is te vinden op de website van de Zoogdiervereniging

 

Chiropcontact. Belgische vleermuisnieuwsbrief van Natuurpunt

Lid worden kan via deze link. https://natuurpunt.us13.list-manage.com/subscribe?u=4f602eb5f4a82b42befc9c05d&id=714383874d 

 
Engelse Bat Conservation Trust, met het tijdschrift Bat News.

lid worden kan via deze link (ca 30E p jaar) https://www.bats.org.uk/membership/scheme

 

 

Noordse vleermuisvereniging

Leðrblaka Express en Gudnjoloddi, tijdschriften van het Nordic Chiroptera Information Center (NIFF):

www.batlife.no/publications