1. Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep (zie Meedoen). Op deze pagina vindt u adressen van organisaties voor de opvang van zieke, verzwakte en gewonde vleermuizen. Wanneer u een vleermuis heeft gevonden, lees dan eerst de informatie over wat te doen in verschillende situaties, zoals een vleermuis op de grond, een vleermuis in huis....

Indien het nodig is een vleermuis te vangen, lees dan eerst de vanginstructie en eventueel ook de instructie over tijdelijke huisvesting voor vleermuizen.  U kunt ook contactopnemen het een opvangcentrum of een deskundige in de buurt om een vleermuis te vangen.

Ook voor alle andere vragen wat betreft vleermuizen kunt u contact opnemen met of een opvangcentra of een deskundige in de buurt. 

2. Contact met opvangcentrum

In Overijssel is geen centraal meldpunt voor zaken rondom vleermuizen. Als u een vleermuis heeft gevonden, kunt u contact opnemen met een lokale dierenambulance. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, halen ze deze wel op en brengen deze naar een erkende opvang. Indien zij geen help kunnen bieden, kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen (bv die van Friesland of Groningen).

Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen
Adres: Bovensingel 86 te Kampen
Tel: 06-22604478
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opvang van: vogels, vleermuizen en egels 

 

3. Lokale deskundige

Als uw gemeente niet bereikbaar is of geen nuttig advies geeft, kunt u contact opnemen met de personen die hieronder genoemd worden.

Houd er rekening mee dat de meeste van hen vrijwilligers zijn. Zij hebben niet altijd tijd om direct bij u langs te komen. Gelieve niet na 22.00 uur te bellen.

Adressen van vrijwilligers in Overijssel

  • Zwolle, Kampen e.o.: Henk Mellema, 06-42948903
  • Noord-West Overijssel, Steenwijk e.o.: Johann Prescher, 06-30285367 
  • Deventer e.o.: Tom Dekker, 06-54623388
  • Rouveen, Staphorst e.o: Theo Douma; 06-23112555
  • Slagharen, Hardenberg e.o.: Hillie Waning-Vos, 0523-682105 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Hof van Twente en Hengelo: Jan Mannak, 074-7370069 of 06-20602489
  • Enschede e.o.: Kevin Collins 06-39459477