1. Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep (zie Meedoen). Op deze pagina vindt u adressen van organisaties voor de opvang van zieke, verzwakte en gewonde vleermuizen. Wanneer u een vleermuis heeft gevonden, lees dan eerst de informatie over wat te doen in verschillende situaties, zoals een vleermuis op de grond, een vleermuis in huis....

Indien het nodig is een vleermuis te vangen, lees dan eerst de vanginstructie en eventueel ook de instructie over tijdelijke huisvesting voor vleermuizen.  U kunt ook contactopnemen het een opvangcentrum of een deskundige in de buurt om een vleermuis te vangen.

Ook voor alle andere vragen wat betreft vleermuizen kunt u contact opnemen met of een opvangcentra of een deskundige in de buurt. 

2. Contact met opvangcentrum

Als u een vleermuis heeft gevonden, kunt u contact opnemen met een lokale dierenambulance. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, halen ze deze wel op en brengen deze naar een erkende opvang. Indien zij geen help kunnen bieden, kunt u contact opnemen met de deskundige binnen de provincie (het meldpunt) of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen:

Stichting Vogelasiel "de Fûgelhelling"
adres: De Feart 1, 9247 CK Ureterp
tel: 0512-514328
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.defugelhelling.nl
opvang: Vogels, marterachtigen, reeën en overige zoogdieren

Dependance Stichting Vogelasiel "de Fûgelhelling" (ook ’s avonds)
John Melis, Gorredijksterweg 26, 8411 KE Jubbega, 06-46524630  

In de provincie Friesland kunt u ook contact opnemen met de dierenambulance.
Dierenambulance Zuid-Oost Fryslân, 0512 - 515153, 06 - 55377211     

3. Lokale deskundige

Er is een speciaal meldpunt dat in opdracht van de provincie Friesland bewoners en pandeigenaren die overlast ervaren door vleermuizen van informatie voorziet en hierover adviseert. Dit meldpunt wordt beheerd door JM ecologie en is 7 dagen per week bereikbaar via telefoon, e-mail of het contactformulier op de website.

Dit meldpunt dient ook als een centraal verzamelpunt in de provincie Friesland voor andere zaken rondom vleermuizen. Informatie over vleermuisvondsten of koloniemeldingen kunnen hier tevens worden doorgegeven. Het meldpunt heeft speciale aandacht voor meervleermuizen, omdat van deze zwaar beschermde soort het grootste deel van de Nederlandse populatie zich in de provincie Friesland bevindt. Er worden vrijwilligers opgeleid om de meervleermuizen lokaal te kunnen monitoren. Wilt u hieraan meedoen, krijgt u met de soort te maken of heeft u vragen hierover; neem dan s.v.p. contact met het meldpunt op.

Meldpunt vleermuizen en steenmarters Friesland
06-21414147
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meldpuntvleermuizenensteenmarters.nl