Het verzamelen van informatie over vleermuizen is belangrijk om hen zo goed mogelijk te beschermen. Op dit deel van de site kunt u een melding doorgeven als u vleermuizen heeft waargenomen. U vindt hier ook informatie hoe zelf vleermuizen op te sporen. Klik op één van de onderstaande categorieen voor meer informatie.

U loopt in het bos en opeens ziet u een vleermuis liggen. Of er ligt een vleermuis in de plantenbak op het terras. Of wat hangt er nu achter het gordijn? Een vleermuis! Dat kan allemaal gebeuren, maar het is niets om over in paniek te raken. Misschien is het dier gewond of erg verzwakt en heeft het hulp nodig.
Mocht de aanwezigheid van de vleermuis of vleermuizen overlast geven, of er gevaar van verstoring van de vleermuizen bestaan, neem dan contact op met een deskundige of een opvangcentrum. Deze kan u advies geven over wat u wel en niet kunt doen. Klink op een van de onderstaande categorieen.

Informatie op deze site

Leest u eerst deze site goed door. Misschien vindt u daar al het antwoord op uw vraag. Als u een algemene vraag heeft over vleermuizen, dan kunt u ook contact opnemen met de Zoogdiervereniging of een provinciale zoogdierenwerkgroep.

 

Hulp per provincie

Als u overlast ervaart van een vleermuis, moet u altijd eerst contact opnemen met uw gemeente. Deze behoren een meldpunt te hebben voor vleermuizen en vleermuisproblemen. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt (zie lijst provincies). Heeft u een gewonde vleermuis gevonden neemt u dan contact op met de dierenambulance of een opvangcentrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van vleermuizen. Hoewel de meeste dierenambulances niet gespecialiseerd zijn in het verzorgen van vleermuizen, weten zij vaak wel een deskundige in de buurt te vinden. Op deze site vindt u de adressen van een aantal gemeentelijke meldpunten en een groot aantal adressen van lokale deskundigen. 

In Nederland zijn tot nu toe 21 verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Daarvan komen er 7 soorten algemeen of redelijk algemeen voor. 9 soorten worden als vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam beschouwd en 3 andere soorten zijn de afgelopen 50 jaar geheel uit Nederland verdwenen. 2 soorten zijn als dwaalgast slechts 1 keer in Nederland waargenomen.

Wil je een spreekbeurt houden, dan ben je hier aan het goede adres! Of wil je een mooi kunstwerk maken voor boven je bed? Hier op de knutselpagina vind je wat leuke ideeën.

U vind hier een website onderdeel gewijd aan vleermuisgeluiden. Bij dit onderdeel hoort ook een forum, aanmelden is verplicht.