logo VLEN kleinAankondiging voorlopig programma VLEN-dag 2022 – editie 44 Logo ZV klein

ZATERDAG 29 OKTOBER 2022

Forum gebouw WUR - Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

Zaal open: 9:15 uur

 

Op de VLEN-dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Voor ieders gezondheid: ben je gezond, kom leuk dat je komt! Voel je je niet lekker? Test je en blijf thuis bij COVID-19 en volg het digitaal!

 

Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht. De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.

Voor de lunch kun je zelf eten meebrengen; tevens is er lunch te koop bij de cateraar. De dag duurt van 9:15 tot 17:00 uur. De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie.

Dit jaar wordt voor de derde keer de Leo Bels Prijs uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. Vanaf 2019 wordt vleermuisminnend Nederland uitgenodigd om personen te nomineren die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan het behoud van vleermuizen. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt.

Mensen kunnen andere mensen nomineren waarbij je daarbij de redenen voor je nominatie meestuurt, waarna een top 5 aan nominaties volgt. Vervolgens volgt een stemming waarna de jury het aantal stemmen telt; net als bij de Pete Guest Award van de BCT.

De jury (Saskia Roselaar en Erik Korsten, de eerste winnaar van de Leo Bels prijs) tellen de nominaties en degene met de meeste stemmen wint de prijs. Dien je nominatie en je stem in via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sluiting nominaties: zondag 9 oktober 2022 om 23:59 uur.

Opening stemming: maandag 10 oktober 2022: 12:00 uur

Sluiting stemmen: zondag 23 oktober 2022 om 23:59 uur.

 

Digitale VLEN-dag

In 2021 maakte Erik Broer het mogelijk de VLEN-dag live digitaal te volgen. Dit bleek een groot succes. Daarom is ook dit jaar de VLEN-dag via deze link op het VLEN YouTube kanaal van de Vleermuiswerkgroep Nederland wederom te volgen zijn. Ook zijn hier de VLEN avonden van 2020 en de VLEN-dag van 2021 terug te kijken.

Programma:

Tijd

Onderdeel

Spreker

9:15

Zaal open met stands. Koffie en thee te koop.

10:00

Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter

Lezingen

10:15

Op de grens van zoet en zout: tweekleurige vleermuizen in NO Groningen

Bob Jonge Poerink

10:40

Kleine dwergen in de binnenduinrand

Bart Noort

10:50

Dieet van de meervleermuis tijdens zwangerschap en het belang van ondiep water

A-J Haarsma

11:15

Najaarsmigratie ruige dwergvleermuis: Observaties op de Afsluitdijk

Harold Lodewegen

11:40

Hoogtepunten van nog eens 40 jaar onderzoek aan overwinterende vleermuizen en uitreiking eerste Lutra aan vertegenwoordiger van het NEM

Jan Piet Bekker en Maurice La Haye

12:15

Pauze - zelf meegebrachte lunch of te koop bij de cateraar. Stands bezoeken, mensen spreken en de Lutra wintertellingen bekijken.

13:15

Uitreiking van de Leo Bels- prijs

 

13:25

Overwinterende dwergvleermuizen in draagconstructies van flats in Tilburg Noord

Erik Korsten

13:50

Laatvliegerkolonies zoeken in de stad met bat-detectoren

Wiegert Steen en Marco Snijder

14:15

Vleermuizen te heet onder de voeten! Wat hebben vleermuizen, klimaatmodellen en plaagdierinsecten met elkaar te maken?

Jasja Dekker

14:40

Koffie- en theepauze. Stands bezoeken, mensen spreken en de Lutra wintertellingen bekijken.

15:15

Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: NvdV 2022; in- en uitvlieggedrag van grootoorvleermuizen, gevangen zwermende vleermuizen voor groeves en muggendieet van vleermuizen

o.l.v. Niels de Zwarte

16:25

Werken met vleermuizen in de Oekraïne tussen revoluties en oorlog

Lena V. Godlevska en Peter Lina

16:50

Afsluiting door de dagvoorzitter

17:00

Einde

17:30

Sluiting gebouw

Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.


Routebeschrijving

De jaarlijkse VLEN-dag wordt dit jaar gehouden in de grote collegezaal zaal C0222 in het Forumgebouw aan de Droevendaalsesteeg 2, Campus van de WUR in Wageningen.
- Trein en bus

Vanaf station Ede-Wageningen vertrekken zeer regelmatig bussen naar Wageningen, halte Wageningen, Campus/Atlas. Deze doet er 11 minuten over. Het is dan nog enkele 10-tallen meters lopen. Bekijk vooral (ook) even www.9292.nl en www.ns.nl.

- Auto en fiets

Je kan parkeren op de Droevendaalsesteeg. Denk eraan om te carpoolen; dit scheelt het milieu, levert minder geld in de oorlogskas van Poetin op en is nog eens veel gezelliger!

Stands

Je kan je aanmelden voor een stand bij het VLEN- bestuur. Ben je geen sponsor van de VLEN, dan kost een stand 50 euro.