Programma VLEN-dag 2018 – editie 41

ZATERDAG 27 OKTOBER 2018
Androculusgebouw - Yalelaan 1 - De Uithof, Utrecht
Zaal open: 9:00 uur

Tijdens deze 41ste VLEN- dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Als bezoekers van de VLEN-dag word je deelname gevraagd aan een grootschalig onderzoek! Mis deze dag dus niet!

Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht.

De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen.
Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.

Tijdens deze editie van de VLEN-dag staat er iets speciaals te gebeuren. Vanaf 9:00 uur kun je anoniem een vragenlijst invullen. Van 11:00-18:00uur kan daaropvolgend een klein buisje bloed gedoneerd worden voor het project “Zoönosen in de Nacht”. Tijdens de lezingen, tijdens de pauzes en ook na de lezingen is er de mogelijkheid tot deelname aan het onderzoek. Meer over dit project en waarom deze bloedafname wordt georganiseerd is eerder al doorgestuurd en wordt op de VLEN-dag uitgelegd. Om het allemaal gestroomlijnd te laten verlopen vragen we om voorafgaande aan de VLEN-dag na te denken over je deelname wat inhoud:
1) Een vragenlijst en toestemmingsformulier invullen
2) en één buisje (10 mL) bloed afstaan (formulier E1.2).
Het zou fijn zijn als je vooraf een keuze hierover kan maken, zodat bij binnenkomst je direct een formulier aangereikt krijgt. Iedereen die hierover nog vragen heeft kan mailen naar Lineke Begeman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De vragenlijst invullen duurt ongeveer 20 minuten.
Bij binnenkomst krijgt iedereen 9 uur de tijd om de vragenlijst in te vullen. De bloeddonatie kan pas gedaan worden als de vragenlijst is ingevuld, het toestemmingsformulier juist is ondertekend, en dit beide is gecontroleerd.

Dit jaar wordt er gratis een duurzaam lunchbuffet aangeboden met diverse halve ciabatta’s, wraps en salades die geheel veganistisch zijn. Daarnaast is er handfruit, diverse sappen van de boer en kraanwater
voorzien voor alle deelnemers van de VLEN-dag. Dit alles mede mogelijk gemaakt door Zoonosen in de nacht, een project gefinancierd door ZonMw. Net als voorgaande jaren kun je natuurlijk ook je eigen eten voor de lunch zelf meebrengen. De dag duurt van 9:00 tot 18:00 uur. De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie.

Programma:
Tijd Onderdeel Spreker
9:00 Zaal open; Start invullen vragenlijst Zoönose in de nacht. Koffie en thee is aanwezig.
10:00 Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter
Lezingen
10:15 Zoönosen in de nacht: resultaten 2018 en plannen tot 2021 Lineke Begeman
10:40 Oorzaak sterke achteruitgang gebouwbewonende soorten in Friesland A-J Haarsma
11:00 Weet wat je mist! Trefkans en voorkomen bij vleermuisinventarisaties Herman Bouman, Jasja Dekker & Roland van der Vliet
11:25 Gebouwkenmerken van (mogelijke) winterverblijfplaatsen van gewone dwergvleermuis Chris Driessen
11:50 Ervaringen met mitigatie van laatvliegerverblijfplaatsen in Wateringen. Marije Langstraat
12:15 Pauze – Heerlijke veganistische lunch aangeboden door Zoönosen in de nacht. Tevens gelegenheid tot donatie van bloed.
13:00 Vleermuizenfilm voor de Nacht van de Vleermuis 2019 Bob Jonge Poerink
13:30 Vleermuizen in Zwitserland Rob van der Es
14:00 Vleermuismigratie over kust en zee Sander Lagerveld
14:30 Pauze met de mogelijkheid tot het doneren van bloed. Met het vieren van iets bijzonders.
15:00 Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: NvdV 2017, Hop over in Buren, Vleermuizen luisteren met Raspberry pi’s jaar 2, Balts van Grootoorvleermuizen, gebouwbewonend.nl, Rechtszaak SEVON tegen NOM gedragscode etc. o.l.v. Niels de Zwarte
16:25 Gedrag van vleermuizen tijdens een outdoor hardcore festival René Janssen
16:45 Afsluiting door de dagvoorzitter
17:00 Einde
17:00-18:00 Laatste mogelijkheid tot het doneren van een buisje bloed.
18:00 Sluiting gebouw
Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.

Routebeschrijving
De jaarlijkse VLEN-dag wordt dit jaar gehouden in het Androculusgebouw aan de Yalelaan 1 op De Uithof in Utrecht.
- Trein en bus
De faculteit DGK, Yalelaan 1 te Utrecht is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Vanaf station Utrecht centraal, Jaarbeursplein, kun je bus 28 richting de Uithof pakken. Bij halte UMC Utrecht eruit is het 4 minuten lopen. Totale reistijd vanaf Utrecht centraal is een half uur.
Zie voor een kaartje: https://9292.nl/reisadvies/station-utrecht-centraal/utrecht_yalelaan-1/vertrek/2018-10-27T0900

- Auto en fiets
De parkeerterreinen dichtbij de faculteit Diergeneeskunde zijn beiden bereikbaar vanaf de Yalelaan.
- Helemaal in het begin is er parkeerterrein Bolognalaan
- Iets verder is er nog parkeerterrein landbouwhuisdieren
Gezamenlijk zou er voldoende plek moeten zijn (er zijn nog meer parkeerplekken verder op de Uithof en in een parkeergarage, maar die zijn een stukje verder lopen).
De parkeerterreinen zijn afgesloten met een slagboom. Bij doorgang moet men een kaartje uit de automaat aannemen, maar parkeren is in het weekend gratis.
Meer info: https://www.uu.nl/organisatie/vastgoed-en-campus/campus-usp-de-uithof/bereikbaarheid/plattegrond

Je kan dus parkeren op de Uithof. Denk er aan om te carpoolen; dit scheelt het milieu en is veel gezelliger!