Gezocht: deelnemers Boer zoekt Vleermuis Zuid-Holland

6 september 2016

Dit voorjaar is in Zuid-Holland het project Boer zoekt Vleermuis van start gegaan. Dit najaar is er een tweede inventarisatieronde. 

Vleermuizen krijgen het steeds moeilijker een verblijfplaats te vinden. Niet alleen worden huizen goed geïsoleerd. Ook het boerenland wordt steeds grootschaliger en houten schuren verdwijnen. Vleermuizen zijn niet alleen mooi maar ook nuttig: ze vangen per nacht vele duizenden schadelijke insecten, waardoor een boer wellicht minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken. Door het verbeteren van de leefomstandigheden (onder andere door het creëren van verblijfplaatsen) voor vleermuizen op boerenerven wordt de aanwezigheid van vleermuizen gestimuleerd. Niet alleen wordt daarmee de biodiversiteit bevorderd maar hoe meer vleermuizen op de bedrijven voorkomen hoe meer (plaag)insecten er ook worden opgegeten.

Boer zoekt Vleermuis is een samenwerking van CLM, drie Zuid-Hollandse Agrarische natuurverenigingen (Den Haneker en Geestgrond en Santvoorde), de vleermuisdeskundigen van de Zoogdierwerkgroep Zuid-Holland en de Zoogdiervereniging.

Wat gaan we doen

Op 25 boerderijen in de werkgebieden van de drie Agrarische natuurverenigingen (Den Haneker en Geestgrond en Santvoorde) is in kaart gebracht welke maatregelen, bijvoorbeeld vleermuiskasten, goed zouden zijn voor vleermuizen. Er werd daarbij gekeken naar de boerderij, verwachte soorten en directe omgeving. Deze maatregelen zijn vervolgens aangebracht. 


Gewone grootoorvleermuis. Een van de soorten die vleermuiskasten gebruiken (foto: Wesley Overman).

Meedoen

In mei en juni zijn door vrijwilligers de aanwezige vleermuizen op de deelnemende boerderijen in kaart gebracht. Dit najaar is er een tweede inventarisatieronde. Wij zoeken vrijwilligers die ons komend najaar één avond willen helpen met het inventariseren van soorten op de 25 geselecteerde boerderijen (met behulp van een Batlogger en/of posten door mensen met een batdetector). Deze boerderijen liggen grofweg in de regio’s ten oosten van Leiden, tussen Den Haag en Leiden en in vijfherenland/Alblasserwaard.
Het ophangen van de kasten en andere maatregelen zijn door de boeren zelf uitgevoerd. We willen het gebruik van deze kasten monitoren. Er is eventueel een Batlogger ter beschikking om te rouleren onder de boeren. Wij zoeken hulp bij het rouleren van de Batlogger en/of het uitwerken van de opnames.

Geïnteresseerden die aan Boer zoekt Vleermuis mee willen doen (inventariseren, gegevens analyseren, kasten ophangen) kunnen zich aanmelden bij de Zoogdiervereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een unieke kans om de vleermuizen op deze, normaal niet toegankelijke locaties, in kaart te brengen!


Paalkast (vleermuishotel) gemonteerd op paal van enkele meters hoog.