VLEN-dag 2014Locatie
Z
aterdag 31 oktober 2015, van 9:00 tot 17:00 uur is de VLEN-dag!
We zijn te gast bij Helicon Velp. Adres: Larensteinselaan 26B, 6882 CT Velp

 

VLEN-dag
De VLEN-dag is een dag die volledig in het teken staat van vleermuizen. Je hoort voordachten over de nieuwste ontdekkingen tijdens vleermuisonderzoek, ervaringen uit het werkveld en andere vleermuiswetenswaardigheden. Op deze dag spreken professionals, overheden en vrijwilligers. Voor iedereen wat wils!
Op deze dag worden diverse lezingen gegeven. Ook zijn er posterpresentaties en stands, waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken gekocht kunnen worden. Daarnaast is het een dag waarop alle personen die geïnteresseerd zijn in vleermuizen in Nederland en Vlaanderen elkaar kunnen ontmoeten.

 

Entree
In tegenstelling tot voorgaande jaren, vragen we een vrijwillige entree van 5 euro per persoon voor de VLEN-dag. De afgelopen jaren konden we de dag steeds net niet kostenneutraal organiseren, vandaar moeten we deze maatregel nu nemen. Je kunt de bijdrage bij binnenkomst betalen. Omgerekend betaal je dan 50 cent per lezing, dat lijkt ons een koopje! Mochten de kosten wel een probleem zijn, laat dat ons dan even weten. Het geld dat we eventueel overhouden besteden we aan de organisatie van de Nacht van de Vleermuis 2016.

 

Sponsors
De hoofdsponsor van de VLEN-dag is Veldshop.nl (
www.veldshop.nl).
Koffie en thee zijn te koop. Tijdens de laatste pauze wordt de koffie en thee aangeboden door Jasja Dekker Dierecologie (www.jasjadekker.nl).
Een lunch kan betrokken worden bij de cateraar. Je eigen lunch kun je natuurlijk ook mee nemen. 

 

Presentaties
De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie. Daarnaast is er dit jaar weer de gelegenheid voor iedereen om een korte vraag, ervaring of dilemma (maximaal 5 minuten) te delen met de zaal. Tijdens de pauzes voorafgaand aan dit onderdeel kun je jezelf hiervoor aanmelden bij Niels de Zwarte. Let op: dit onderdeel is snel vol, houd er rekening mee dat niet alles een plek kan krijgen (je kunt wel de redactie van de VLEN-nieuwsbrief Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met jouw onderwerp natuurlijk!).

 


Programma

 Het volledige programma is te downloaden via deze link.

  1. Opening met de Resultaten van de Nacht van de Vleermuis 2015 
  2. Snacken of vertrekken: wat zijn de effecten van experimentele verlichting op lichtschuwe en niet-lichtschuwe vleermuizen? - Kamiel Spoelstra (NIOO)
  3. Breng focus in vleermuisonderzoek - Marc van der Valk
  4. Op het spoor van massawinterverblijven van Gewone dwergvleermuizen - Eric Jansen (Zoogdiervereniging) en Erik Korsten (Bureau Waardenburg)
  5. Vleermuizen tellen - A-J Haarsma (Batweter) en Bernard van Duijnen
  6. Korte mededelingen en vragen/ PITCH - "open microfoon" voor wie iets te melden heeft, olv Niels de Zwarte (VLEN). Al bekend: Kerkzolders in Zuid-Holland; hoge aantallen grijze grootooren op één kerk (Mariska Nieuwenhuijsen); Uitreiking Proco van het Jaar en wat zich verder aanmeldt in de pauze.
  7. Vleermuizen in Friese kerken. Intensivering kerkzoldertellingen en onderzoek naar bepalende factoren voor de aanwezigheid van de watervleermuis en gewone grootoorvleermuis - Johann Prescher en Simen Blokland (Van Hall- Larenstein)
  8. 6000 grote oren in 30 jaar. Daar word je gewoon grijs van... Jan Buys, Paul van Hoof en Henk Heijligers (Kerkzoldertelgroep Noord-Limburg)
  9. Van stadsbreed onderzoek tot gebiedsontheffing- Mischa Cillissen (Gemeente Tilburg)
  10. Stappen vooruit in het donker. Onderzoek naar het klimaat in het Zonnebergstelsel voor biotoopverbetering voor vleermuizen met behoud van cultuurhistorische waarden - Maurice La Haye (Bureau Zoogdiervereniging)

 

Kom je heel milieubewust met het OV? Neem bijvoorbeeld vanaf Arnhem Centraal Station bus 1 naar Velp (bushalte H).

 

 

De VLEN-dag 2016 is op 29 oktober 2016. We zijn op zoek naar een locatie. Als jij iets weet, laat het ons weten. Zet de datum vast in je agenda!