windmls 2

Meer dan zeshonderdduizend vleermuizen werden in 2012 gedood door de wieken van windmolens.

Dit schrijven onderzoekers van de University of Colorado Denver in het vakblad BioScience dat de komende week verschijnt. Ze baseren hun berekening op schattingen van het aantal gevonden beestjes onder verschillende windmolens in het noorden van de Verenigde Staten. De onderzoekers denken dat het aantal net zo goed negenhonderdduizend zou kunnen zijn.
Vleermuizen zijn belangrijk in de Verenigde Staten, omdat ze gewassen, bloemen en verschillende cactussen bestuiven. Daarnaast houden ze de hoeveelheid vliegende insecten, zoals muskieten, onder controle.

Volgens de onderzoekers kan het aantal dode vleermuizen worden teruggebracht. Veel van de beesten worden gedood door wieken die bij lage windsnelheden draaien, precies wanneer ook vleermuizen het luchtruim kiezen.
Een oplossing zou zijn om windmolens bij hogere windsnelheden te laten draaien, wanneer vleermuizen niet vliegen. Zo bleek uit eerder onderzoek dat wanneer die snelheid werd aangepast van 16 naar 32 kilometer per uur, het percentage dode vleermuizen met veertig tot negentig afnam.

Door: NU.nl/Desiree Hoving