Wetenschappers hebben een nog onbekende vleermuissoort ontdekt in museumcollecties in Braziliƫ en de Verenigde Staten. De nieuw ontdekte vleermuissoort heeft een goudkleurige vacht met korte, wollige haren en komt waarschijnlijk alleen voor in Bolivia.
In totaal werden er 27 exemplaren van de soort ontdekt in museumcollecties in de Verenigde Staten en Braziliƫ. In het wild is het dier nog niet waargenomen.

Dat melden Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Mammalogy. De gouden vleermuissoort werd tot nu toe aangezien voor een verwante soort, genaamd Myotis simus.Uit een uitgebreid onderzoek blijkt echter dat de morfologische eigenschappen van de goudkleurige dieren zo veel verschillen dat het om een aparte soort gaat.
De vleermuis is inmiddels vernoemd naar Koning Midas die volgens Griekse legendes alles wat hij aanraakte in goud kon laten veranderen. Het dier heeft de naam Myotis midastactus gekregen.

Een museumcollectie is geen ongebruikelijke plek om een nieuwe diersoort te ontdekken, benadrukt hoofdonderzoeker Ricardo Moratelli op BBC News. Hij vermoedt zelfs dat er nog veel meer onbekende dieren in museums zijn te vinden.
"Ik kan met overtuiging zeggen dat er nog veel nieuwe soorten zoogdieren uit allerlei groepen in museums liggen te wachten op ontdekking en een formele beschrijving", verklaart hij.

Myotis midastactus komt waarschijnlijk alleen voor in de savanne van Bolivia en voedt zich met kleine insecten. Overdag houdt het dier zich vermoedelijk schuil in gaten in de grond en uitgeholde boomstammen.
De wetenschappers zochten twee maanden lang in Bolivia naar levende exemplaren van de soort, maar zonder succes. Het is nog onduidelijk of de vleermuis tot de bedreigde soorten moet worden gerekend.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis