De Vlendag wordt al meer dan 25 jaar elke laatste zaterdag van oktober georganiseerd. Het is een lezingdag in jungleman door johannes
het teken van vleermuizen, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast is het een dag waarop alle personen die geïnteresseerd zijn in vleermuizen in Nederland en Vlaanderen elkaar kunnen ontmoeten.

Tijdens de jaarlijkse VLEN- dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland en de omringende landen gepresenteerd. Dit jaar gaan we naar het westen van het land. Op de VLEN-dag worden voordrachten over vleermuizen, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden gegeven. Daarnaast zijn er posterpresentaties, stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken gekocht kunnen worden. Natuurlijk is het ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen.ECORESULT


De dag duurt van 9:15 tot 17:00 uur. De VLEN-dag is gratis. De hoofdsponsor van de VLEN-dag is Ecoresult.

In verband met de door Myotis flora & fauna gesponsorde lunch vragen we je op te geven via: http://goo.gl/uULJHg. Sta je niet op de opgavelijst, dan hebben we helaas geen lunch voor je. Je eigen lunch mag je natuurlijk ook meenemen.

De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie. Dit jaar is er gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Tijdens de pauzes voorafgaand aan dit onderdeel kun je jezelf hiervoor aanmelden bij Niels de Zwarte.


Programma (voorlopig):
Tijd     Onderdeel Spreker
9:15    Zaal open. De koffie en thee wordt u aangeboden door Jasjavliegt.nl
10:00  Opening door de Niels de Zwarte, dagvoorzitter


Lezingen
10:15  Succesfactoren van de Vlaamse “Nacht van de Vleermuis” Kris Boers
10:45  Fission-Fusion bij ingekorven vleermuizen in Midden-Limburg Jasja Dekker

11:15  Pauze met koffie & thee die u wordt aangeboden door Jasjavliegt.nl

11:45  5 jaar vleermuizenopvang André de Baerdemaeker
12:15  Stallen: Snackbars voor vleermuizen Daan Dekeukeleire

12:45  Pauze met koffie & thee met broodjes die worden aangeboden door Myotis flora & fauna.logo myotis

13:30  Mogelijkheid tot het delen van korte waarnemingen/ ervaringen o.l.v. Niels de Zwarte
14:00  Een samenvatting van de ecologie van de laatvlieger Christine Harbusch
14:45  Zolders bezoeken voor het vullen van gaten: de uitkomsten. Frank Goossens & Wouter Van Overmeire

15:15  Pauze met koffie & thee die u wordt aangeboden door Jasjavliegt.nl

15:45  Verbindingen voor vleermuizen in Vlaams Zuid-Limburg Wout Willems
16:15  Nachtelijk licht en vleermuizen: een verschrikking, of McFly? Kamiel Spoelstra

16:45  Afsluiting door de dagvoorzitter
17:00  Einde en sluiting gebouw.

Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.

 

Routebeschrijving


- Trein
Dit jaar wordt de jaarlijkse VLEN-dag gehouden in het Wartburgcollege, Vestiging “De Swaef” aan de Carnissesingel 20 te Rotterdam. Deze locatie ligt op steenworp afstand van metrostation Rotterdam-Zuidplein. Met Metrolijn D of E richting Slinge/ De Akkers is het 13 minuten reizen vanaf Rotterdam Centraal. Voor de metro is een OV-chipkaart nodig. LET OP: het is dus niet Metrostation Rotterdam-Zuid. Hierin was een foutje geslopen.

Vanaf het metrostation: Loop de Gooilandsingel in zuidelijke richting af en sla op de Carnisselaan rechtsaf. De VLEN-dag is dan aan je linkerhand.


- Auto
In Rotterdam-Zuid is het meestal betaald parkeren. Voor het betaald parkeren is een chipkaart nodig. Men kan niet met kleingeld betalen. Zorg dus voor een opgeladen chipkaart. Gratis parkeren kan bij transferium Slinge. Het is dan nog slechts één metrohalte naar Zuidplein. Zie http://www.transferiumparkeren.nl/rotterdam/slinge

De VLEN-dag 2015 is op 31 oktober 2015 bij Helicon in Velp. Zet het vast in je agenda!