VLEN-dag 2010 een groot succes

 

Ook dit jaar vond op de laatste zaterdag van oktober de jaarlijkse VLEN-dag plaats, ditmaal in Culemborg in de aula van een middelbare school. Als eerste hoorden meer dan 100 mensen  de sponsor van de dag (Apodemus field equipment) iets vertellen over deze nieuwe webwinkel, waarna Martijn Boonman de eer had het eerste inhoudelijke verhaal te vertellen. Hij ontdekte  dat er verschillende soorten verschillende grote verschillen watervoerende viaducten nodig hebben als onderdoorgang onder wegen. Hierna vertelde Mariska van Nieuwenhuijsen over de ins en outs van de nieuwe wet genaamd WABO.


Na de koffiepauze liet Willem Hol zien dat uit zijn onderzoek met een naar zijn mening simpele radar goed liet zien dat de pulsen die een vleermuis uitzendt, sterk gerelateerd zijn aan de vleugelbeweging. Daan Dekeukeleire vertelde daarna de eerste resultaten van het zwermonderzoek bij de fortengordel van Antwerpen. Boeiend was het te zien dat bij twee forten de habitatrichtlijn II- soort ingekorven vleermuis wel gevangen werd, maar al meer dan 20 jaar daar in de winter niet geteld werd. Verder werden op het vlak van bescherming schokkende conclusies getrokken. Op plekken waar dieren in de winter hangen, werd nauwelijks gezwermd, en op locaties die niet als reservaat waren aangewezen, werd volop gezwermd.
Hierna volgde de middagpauzes waarbij iedereen de tijd nam over de verschillende presentaties na te praten, te eten en elkaar bij te praten over de vondsten van afgelopen veldseizoen.


Na de pauze liet Garry Bakker zien dat door het bijeen zoeken van verschillende datasets het beeld ontstaat dat een nieuwe stad als Zoetermeer opmerkelijk genoeg (toch) een grote diversiteit aan (huisbewonende) vleermuizen herbergt. Alex Levevre liet overtuigend zien dat het kapbeleid van Amerikaanse eiken dat terreinbeheerders de laatste jaren uitvoeren, grote gevolgen kan hebben voor de aanwezige vleermuispopulatie. Hierna vertelde Leonie de Kluys enthousiast over het succes van de VLEN-dag 2010 en deed de oproep aan iedereen in de zaal mee te doen met de Nacht van de Vleermuis 2011 op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus 2011.


Na een korte break met koffie en thee viel Gerrit Kolenbrander in voor Tjeerd Kooij, die ziek thuis was. Tjeerd had een video gemaakt met allemaal uitvliegende gewone dwergvleermuizen uit een supersimpele en zeer goedkoop te maken vleermuiskast die aan het woonhuis van Gerrit hing. In de volgende VLEN-Nieuwsbrief zal een uitgebreide beschrijving van deze kast komen en de mogelijke redenen dat deze kast wel effect heeft. Als laatste onderdeel van het programma vertelde Lobke Thijssen enthousiast over het Internationale vleermuizencongres wat in augustus 2010 in Praag plaats vond. Ze liet verschillende video’s zien waarin zeer boeiend verschillende resultaten van onderzoeken werden getoond, waaronder de video dat een vleermuis trachtte te drinken van enkel een metalen plaat.


Doordat het programma ruim van opzet was en er daardoor tijd over bleef, heeft René Janssen de winterkenmerken voor aankomende wintertellingen met de zaal doorgenomen en enkele foto’s geoefend. Daarnaast werden mensen uitgenodigd naar de wintertelopfrisavond van de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant of die van de Vleermuiswerkgroep Gelderland (VLEGEL) te komen. Tevens werd er opgeroepen dat ook andere provinciale werkgroepen een dergelijke avond gaan organiseren.


Bovenstaande is maar een korte impressie. Was je er dit jaar niet bij? Via de onderstaande link kan je alle presentaties in volgorde van presentatie (nog eens) bekijken:
http://www.vleermuis.net/download-bestanden/vlendag-2010.html

 

Op zaterdag 29 oktober 2011 zal de VLEN-dag om 10:00 weer beginnen, zeer waarschijnlijk in Leiden. Tot dan!


Namens het VLEN-bestuur,


René Janssen

 

 

 

zaal_door_johannes.jpg

Zaterdag 30 oktober 2010

De jaarlijkse Vlendag komt er weer aan en is wederom op de laatste zaterdag van oktober. Schrijf het in je agenda en mis deze dag niet!
De Vlendag is een dag met lezingen over vleermuizen, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Tevens is de Vlendag een dag waarop alle personen die geïnteresseerd zijn in vleermuizen elkaar kunnen ontmoeten.

Schrijf deze datum dus in je agenda, het programma en de locatie kun je later op deze site vinden.

 

Zoals alle jaren: De VLEN- dag is gratis, maar koffie en broodjes moeten worden betaald. Wij verzoeken u vriendelijk zich aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 


Scholengemeenschap Lek & Linge, Multitulilaan 2 te Culemborg
Zaal open: 09:00 uur

Zoals alle jaren: De VLEN- dag is gratis voor leden. Niet leden dienen zich (gratis) op te geven via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
Tijd Onderdeel Spreker
9:00 Zaal open, koffie en thee
10:00 Opening door de dagvoorzitter
Lezingen
10:05 Presentatie door Apodemus Fieldequipment
10:15 Gebruik van duikers onder wegen en spoorlijnen door
vleermuizen.
Martijn Boonman
10:45 Wabo: Een vloek of een zege? Mariska
Nieuwenhuijsen
11:15 Pauze (koffie en thee)
11:45 Vleermuizen op de radar (2), relatie vleugelslag en ultrasone
pulsen
Willem A. Hol
12:15 Zwermgedrag voor de forten van Antwerpen Daan Dekeukelaire
12:45 Pauze (in de kantine zijn belegde broodjes) – Videopresentatie
13:45 Zoetermeer: wat heeft een jonge stad vleermuizen te bieden? Garry Bakker
14:15 Amerikaanse eik: Een vloek of een zegen voor vleermuizen? Alex Levevre
14:45 De nacht van de vleermuis 2010: een groot succes?! Leonie de Kluys
15:00 Pauze (koffie en thee)
15:45 Dwergen uit de kast… Tjeerd Kooij
16:15 Vijftiende Internationaal Bat Research Conference Praag Lobke Thijssen
16:45 Afsluiting door de dagvoorzitter
17:00 Opruimen en/ of het gebouw verlaten
Sluiting gebouw


Routebeschrijving
Dit jaar wordt de jaarlijkse VLEN-dag gehouden in de ORS Lek en Linge aan de
Multitulilaan te Culemborg. Deze locatie ligt op 750 meter van het treinstation
Culemborg. Tevens is er voldoende parkeergelegenheid.