Nacht van de vleermuis in Heerlen
De nacht van de vleermuis was dit jaar weer een groot succes. Hoewel we erg onzeker waren wat het weer betreft is de wandeling op de meeste plaatsen gewoon doorgegaan. Voor zover wij weten is alleen de wandeling in het Haagse Bos niet doorgegaan, vanwege een flinke onweersbui.

Over aanmeldingen had bijna niemand wat te klagen. De wandelingen werden goed bezocht. Alleen in de buurt van Slagharen waren twee wandelingen gepland, waarvan er één door gebrek aan belangstelling niet doorging. Verder was er regelmatig sprake van teveel aanmeldingen waardoor soms mensen teleurgesteld moesten worden. Ook kwam voor dat mensen ter plaatse aanhaakten. In de meeste gevallen bleek dat toch geen probleem.

Onder de aanmeldingen bevond zich weer een groot percentage kinderen. De Vlen had veel aandacht besteed aan het samenstellen van een knutselpakket voor kinderen. Daar is helaas in veel gevallen niets mee gedaan. Terwijl in de praktijk altijd blijkt dat de kinderen graag iets meekrijgen.

Ondanks het toch wat slechte weer hier en daar zijn verschillende soorten vleermuizen gespot. Water- en dwergvleermuizen, maar ook af en toe rosse vleermuizen, een laatvlieger en ruige dwergvleermuizen. Eén groep heeft zelfs een trekroutetelling van watervleermuizen boven water gedaan.

Over aandacht vooraf hadden we ook niet te klagen. Plaatselijke kranten, omroepen en websites besteedden aandacht aan de nacht, maar ook op landelijk niveau werd er melding van gemaakt, zoals een item in het journaal, een kort stukje in de Buitenleven van de ANWB en een interview in het programma Cappuccino op Radio 2.

Wat voor elke excursie geldt, is dat de bezoekers het zeer waardeerden. De deelnemers aan de afgelaste wandeling in het Haagse Bos gaven unaniem aan mee te gaan met de uitgestelde wandeling in voorjaar 2011.

Vleermuiswerkgroep dankt iedereen die zich heeft ingezet voor deze nacht. Wij hopen dat iedereen in 2011 weer bereid is mee te werken, in het internationale jaar van de vleermuis!

 

In onderstaande tabel een overzicht van de excursie resultaten

 

Plaats

Aantal deelnemers

Soorten

Opmerking

Overijssel

5

2

Leuke excursie, helaas vrij koud en op het laatst regen

Heemstede/Haarlem

34

5

Zeer geslaagde avond

Drente

12 en 24

3

Twee geslaagde dagen. Enige afmeldingen door slechte weersverwachting

Den Haag

25

0

Afgelast door stortbui.

Heerlen

25

2

Iedereen heeft genoten.

Gravenland

32

3

Geslaagde avond. Kleurplaten vielen erg in de smaak.

Schokland

22

2

Geslaagde excursie, helaas op het laatst regen