Zoogdieratlas.nl

door Neeltje Huizenga (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Gepubliceerd: Vlen-Nieuwsbrief nummer 61 jaargang 22 2010-1, p.3 [pdf]

 

Sinds december 2009 is er in iedere provincie in Nederland een zoogdieratlasproject gaande: Zoogdieratlas.nl.
Op Zoogdieratlas.nl wordt per provincie de verspreiding van zoogdieren in kaart gebracht.

Hiervoor zijn verschillende partijen benaderd om mee samen te werken, zoals het provinciaal Landschap, de provinciale organisatie Landschapsbeheer, de provinciale zoogdierwerkgroep, de Provincie en enkele andere organisaties. In iedere provincie is een provinciaal coördinator aanwezig als aanspreekpunt.
Elk provinciaal atlasproject duurt twee jaar. Omdat het startmoment per provincie verschillend is heeft het landelijke project een totale looptijd van drie jaar (2008-2011).

Op de website Zoogdieratlas.nl heeft iedere provincie zijn eigen pagina en zijn er onder andere activiteiten, verspreidingskaarten en nieuwsbrieven te vinden.
Niet iedere provincie is dus al even ver. Sommige provincies zijn al bijna anderhalf jaar bezig en anderen net een paar maanden.  Het afgelopen jaar zijn er veel waarnemingen verzameld. Door vrijwilligers die hun waarnemingen doorgeven op Telmee.nl en Waarneming.nl maar ook via publieksacties zoals een paashazenoproep, kattenprooien en egels als ook door het uitpluizen van archieven, oude opschrijfboekjes etc. Daarnaast worden er diverse cursussen en activiteiten rondom zoogdieren georganiseerd.

Hoe kan ik meedoen aan Zoogdieratlas.nl?
Meedoen aan Zoogdieratlas.nl kan door het invoeren van waarnemingen op Telmee.nl en Waarneming.nl.
De Zoogdiervereniging en Stichting Natuurinformatie hebben afgesproken dat de zoogdierwaarnemingen die op Waarneming.nl worden ingevoerd ook zichtbaar worden op Zoogdieratlas.nl Dus zowel zoogdierwaarnemingen die via Telmee.nl als via Waarneming.nlworden ingevoerd zijn straks te zien op de kaarten.

Op Zoogdieratlas.nl zijn waarnemingen alleen op kilometerhok niveau zichtbaar. Er zijn dus geen details van een waarneming te zien, zoals de exacte locatie, waarnemer en type waarneming.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met de desbetreffende provinciaal coördinator:

Friesland Teddy Dolstra Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Groningen Dick Bekker Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Drenthe Simone Vos Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Overijssel Henk Mellema Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gelderland Neeltje Huizenga Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Flevoland Ria Heemskerk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Utrecht Dennis Wansink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Noord-Holland Eric Thomassen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zuid-Holland Kees Mostert Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zeeland Lucien Calle Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Noord-Brabant Emilie de Bruijckere Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.