Tijdens de Nacht (of nachten) van de vleermuis van vrijdag 28 augustus tot vrijdag 4 september zijn er door het hele land 23 vleermuisexcursie gehouden.


Niet alle excursies hadden evenveel geluk met het weer: sommige deelnemers werden op vrijdag 28 augustus werden verrast door een onweersbui. Gelukkig had iedereen al de nodige vleermuizen gezien. Over het algemeen zijn er veel vleermuizen ‘gespot’. Vooral de watervleermuizen en gewone dwergvleermuizen stalen de show. Het is ook een prachtig gezicht om vleermuizen te zien vliegen

dwerg_en_luciferdoos.jpg

Alle excursieleiders waren dit jaar goed te herkennen aan een reflecterend veiligheids hesje, met hierop: Vleermuizen het beschermen waard. Geen van de deelnemers is dan ook zijn gids kwijtgeraakt...Na een kennismaking tussen gids en deelnemers, volgde uitleg over het (geheimzinnige) leven van vleermuizen, wat ze eten (insecten), de “bat-detector”, over de geluiden die ze voortbrengen en hoe ze zich oriënteren in de nacht en op wat voor plaatsen ze zich overdag schuil houden. Wie geinteresseerd is in dit verhaal, je kunt het nog eens rustig nalezen op vleermuis.net: Presentatie vleermuizen algemeen. Voor de jongere deelnemers hadden we een Vleermuis mobile gemaakt (klik op de link om deze te downloaden). Met silouten van de 5 algemeenste vleermuissoorten: de grootoor, laatvlieger, watervleermuis, dwergvleermuis en rosse vleermuis. Leuk om zelf te knutselen en leerzaam bovendien. Om beter te kunnen ervaren hoe groot (of klein) vleermuizen nu in werkelijkheid zijn, hadden alle gidsen ook levensgrootte vleermuizen bij zich. Een dwergvleermuis is heel klein en past in een luciferdoosje, terwijl een laatvlieger (ongeveer 2,5 keer zo groot) nog maar net in een koffiekopjepast. Ook de spanwijdte van beide soorten verschilt enorm.

Datum
Waar Door wie
Aantal deelnemers
Aantal soorten gehoord
28 aug
Rotterdam Peter van Dalen
25
Drouwen
Haarlem Gerben Achterkamp, Bart Noort
30
Schoorl Jan Boshamer
Ede Kees-Jan Schilstra
Schipluiden
Maarssen
29 aug
Landgoed Velhorst
Appelscha
Eindhoven 40
Den Haag Carolien van der Graaf en Leonie de Kluys
20
Neede
Roosendaal
Delft
Heerlen
6
Tilburg
4 sept
Ede Kees-Jan Schilstra
Nijmegen
Capelle a/d IJssel
Landgoed Halsaf
Rotterdam Niels de Zwarte
17
4
Leiden
Landgoed Velhorst

 

 

Eerste reacties:

 

Ede
In Ede zijn in totaal 3 avonden verzorgd en hebben 21 mensen uitvliegende rosse vleermuizen gezien. Uiteraard ook dwergjes en Laatvliegers, maar de rosse uit zien vliegen op 8m hoogte uit een boom was toch wel uniek! :-)

 

Heerlen

In Heerlen waren er slechts 6 deelnemers tijdens de excursie maar er waren er wel een paar bij die meer wilden gaan doen met vleermuizen. Zij gaan meedraaien in de vleermuiswerkgroep van het IVN Heerlen. Dus de avond was wat dat betreft positief.

 

Rotterdam 28 augustus
De excursie georganiseerd door de Vogel- Vleermuis- en Vlinderwerkgroep Noordrand (Rotterdam) in het kader van de Europese Nacht van de Vleermuis, was een groot succes. Een flinke groep mensen en kinderen had zich op vrijdagavond 28 augustus verzameld in de Adrianalaan bij het Schiebroekse Park in Rotterdam. Kort nadat het gezelschap op pad was gegaan werd de eerste Gewone Dwergvleermuis gehoord die tegen de lichte hemel goed kon worden gezien. Ook zijn laatvlieger en watervleermuizen vollop gezien.  Ook hoorden de deelnemers op de “bat-detector” de storende geluiden van krekels en Struiksprinkhanen. Een Laatvlieger (ongeveer 2,5 keer zo groot als een dwergvleermuis) was er bezig met het vangen van insecten. Prachtig joeg hij heen en weer tegen de lichte hemel. Af en toe was er een bliksemflits te zien van een veraf voorbijtrekkende onweersbui en dat maakte het geheel nog indrukwekkender. Soms kon in het geluid van de Laatvlieger een “buzzz”- geluidje worden gehoord, het moment dat hij een insect te pakken had. Bij het afsluiten van de vleermuisexcursie werd vastgesteld dat het een bijzonder mooie en leerzame avond was geweest met 4 soorten vleermuizen die heel goed te zien en te horen waren en…. dat het de hele avond droog was gebleven.

Kaart met locaties nacht van de vleermuis 2009 (rode stippen).

Rotterdam 4 september

De excursie in het Kralingse bos in Rotterdam is gehouden op de vrijdag met veel regen en wind maar toch zijn er 17 deelnemers komen opdagen (jongste 10 jr, oudste 70+,  dus lekker gemêleerd). In 1,5 uur hebben zij de rosse, laatvlieger en 2 dwergen gehoord en gezien. Op het laatst regende het zo hard dat er nog 5 gewone dwergen zijn gespot die wel rondvlogen maar waarvan geen enkele foodbuzz is gehoord, uiteraard. Blijkbaar vliegen om warm te blijven?
Het baltsen was niet goed te horen omdat de regen ook op 20khz zo lekker klinkt en je dus geen zekerheid hebt. Hopen dat de detector goed tegen water kan :) Iedereen was doorweekt maar tevreden en enthousiast, dus wij ook.

 

Haarlem
In Haarlem hebben zo’n 30 deelnemers een algemene inleiding over vleermuizen gekregen. Na ongeveer een half uur is de groep in tweeën gesplitst en zijn beide groepen langs het Noordoosterkanaal gelopen. Pas vrij laat hoorden we een gewone dwergvleermuis, een enkele overvliegende rosse vleermuis (vanuit de landgoederen richting het duin) en later enkele watervleermuizen. Alle deelnemers hebben vleermuizen gehoord en gezien en enkele extra batdetectors hebben ze laten rouleren onder de kinderen.

Rond 21:15 begon het gerommel serieuze vormen aan te nemen en net voordat we bij het bezoekerscentrum terug waren kwam het onweer bijzonder snel op en begon het te plenzen. Al met al draagt dit einde waarschijnlijk bij aan een avond die de kinderen niet snel zullen vergeten.

 

Nijmegen

Met een 40-tal belangstellenden had de excursie in Eindhoven een prima nacht! Met een wandeling langs de Dommel ontdekten we ruige dwerg, gewone dwerg, watervleermuis en laatvlieger.

 

Den Haag

Aan de excursie in het Haagse Bos in Den Haag namen ruim 20 mensen deel. Na een korte introductie zijn we naar het oude gedeelte van het bos gelopen. Daar staan enkele bomen waarin Rosse vleermuizen verblijven. Bij één van die bomen hebben we een tijdje gewacht op uitvliegende dieren, maar dat bleek niet te gebeuren. Intussen spotten we al wel enkele gewone dwergvleermuizen. We zijn toen naar het water gelopen waar we ook watervleermuizen waarnamen. Mooi contrast in geluid en jachttechniek tussen deze twee soorten gezien. Toen we de wandeling vervolgden hoorden we toch nog luid en duidelijk een Rosse vleermuis langskomen. Het duurde even voordat deze zich liet zien. Wederom geen concurrentie en een volledig afwijkend geluid op de detector. Voor zo’n mooie avond hebben we minder dieren gespot dan verwacht. (Verderop op het Malieveld werd het popfestival Beatstad gehouden, is dat misschien van invloed geweest?) Ondanks dat waren de deelnemers tevreden en gingen ze weer wat wijzer naar huis. Een stel heeft de week na de excursie een batdetector aangeschaft.

 

 

Media aandacht


Vroege vogels radio
Vleermuisdeskundige Gerben Achterkamp is samen met Vroege vogel verslaggever Rob Buiter vleermuis geen spotten in Landgoed Elswout. Samen hebben ze naar de vangst-buzz van dwergvleermuizen geluisterd en naar langsvliegende rosse vleermuizen. Het is een leuke uitzending geworden (overigens nog te beluisteren op de site van Vroge Vogels!).


Radio Limburg

Vleermuisdeskundige Gerben Achterkamp heeft op zaterdag ochtend een interview gehad met radio- Limburg. Dit intervieuw is afgenomen terwijl Gerben in de trein tussen Amsterdam en Amersfoort zat. ER werden een paar algemene vleermuis vragen gesteld en de VleN-site en de aankondiging voor de Nacht van de Vleermuis is duidelijk genoemd.

Spits
De excursie in Eindhoven is ook bezocht door een verslaggever van de Spits. Het resultaat is een leuk verhaal met als motto: een beetje sympathie graag.


TV West
Op de vrijdagavond is in het Haagse Bos een excursie geweest waarvan verslag is gemaakt door TV West. Het resultaat is op de maandag erop uitgezonden. Helaas blijkt TV-west meer interesse te heben voor draculas dan voor de Hollandse vleermuizen. Jammer, want dat hebben geen van de deelnemers van de nacht van de vleermuis zo ervaren.

 

Verslag door Leonie de Kluys en A-J Haarsma. Mis je jouw verslag in deze lijst, stuur dan een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.