gewdwerg3-2.jpgIn de vleermuiskasten in en rond het Staatsbos in de buurt van Rouveen zijn voor het eerste gewone dwergvleermuizen aangetroffen. De kasten hangen sinds 1996 in het bos.

 

Het gaat hier om platte kasten, met een redelijk volume. Nog nooit hebben we daarin een gewone dwergvleermuis aangetroffen. Wel veel ruige dwergvleermuizen, grootoren, rosse vleermuizen, baardvleermuizen, meervleermuizen en een bosvleermuis. Dat we geen gewone dwergvleermuizen aantreffen verwondert ons niet omdat we ze daarin ook niet verwachten. Hoewel, we hadden al eerder gehoord dat dit er elders in het land wel anders is.

 

Maar sinds een aantal jaren treffen we ze toch aan in kasten. Het gaat hier om andere vleermuiskasten die opgehangen zijn op twee landgoederen in de buurt van Ommen, i.v.m. een onderzoek naar Bechsteins vleermuizen en franjestaarten. In één van de elf series (van elk tien kasten) zit sinds 2006 een aantal gewone dwergvleermuizen, verdeeld over vier kasten. Deze houtbetonnen kasten van het merk Schwegler, hangen aan de rand van het landgoed langs een ijsbaan aan de laanbomen. Bijzonder is dat deze houtbetonnen kasten rond zijn, waardoor we gewone dwergvleermuizen nog minder snel zouden verwachten. Immers, een fijne wegkruipruimte is er niet.

In totaal hebben we drie keer gewone dwergvleermuizen aangetroffen, waarbij het hoogste aantal drie dieren was, verdeeld over twee kasten. Dit gebeurde twee keer, de derde keer zat er één dier in een kast. Geen schokkende aantallen dus. Voor ons blijft de vraag waarom ze in de kasten kruipen. De bebouwing ligt op minder dan tweehonderd meter van deze laan af, dus de afstand naar de dichtstbijzijnde mogelijke verblijfplaats zal de reden niet zijn. Zouden ze de houtbetonnen kast zien als een gebouw o.i.d.? En al die rosse vleermuizen, grootoren, franjestaarten en ruige dwergvleermuizen, die ook in de kasten zitten dan? "Vergissen" die zich? Het lijkt er meer op dat wij onze inzichten over gewone dwergvleermuizen moeten aanpassen! Kortom, opletten dus en misschien dat nog meer mensen hun licht hierover kunnen laten schijnen.


Theo Douma