Vormgeven vleermuisbescherming?

Lees meer
15 jaren 7 maanden geleden #142 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:Vormgeven vleermuisbescherming?
bij verplaatsing van lijst 3 naar lijst 2 wordt de onderzoeksinspanning (aantal dwergenonderzoeken) trouwens niet minder.

en ook bij gedragscodes blijf je onderzoek doen
en sowieso in het kader van de zorgplicht ga je kijken of er verblijfplekken zitten of andere functies zijn ...

het zou in ontheffingaanvraag-tijd kunnen schelen, maar dan moeten de mitigatie en compensatiemaatregelen eerst wel goed uitgewerkt zijn.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 7 maanden geleden #141 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:Vormgeven vleermuisbescherming?
Ik vind ook dat er (te) veel tijd besteed wordt aan de gewone dwergvleermuis en dat dat de bescherming effectiever moet kunnen,
maar je moet het wel heel goed formuleren naar buiten toe.

Je wilt niet de verkeerde boodschap de wereld in sturen. Als projectontwikkelaars(en zo)straks gaan roepen 'maar zelfs de deskundigen vinden onderzoek naar vleermuizen onzin'. Het kan verkeerd worden uitgelegd. Sommige mensen weten niet eens dat er verschillende soorten vleermuizen zijn. Je wilt niet de indruk wekken dat vleermuizen in de bebouwde kom niet beschermd hoeven te worden.

In de praktijk wordt het dan ook veel ingewikkelder, als je minder onderzoek naar dwergen doet, dan moet je in de quickscan al een heel goede afweging maken of je alleen dwergvleermuizen verwacht of ook andere soorten. Ik vind de afweging nu vaak al erg lastig, laat staan initiatiefnemers/gemeentes die minder op de hoogte zijn. Hoe kunnen zij afwegen wanneer onderzoek nodig is?

Volgens mij is het juist goed dat er bij gemeentes en ontwikkelaars nu het besef ontstaat dat ze bij sloop en kappen met vleermuizen rekening moeten houden. Dat wil je juist stimuleren en niet weer ongedaan maken. Bij het brede publiek is het, volgens mij, nog lang niet helemaal doorgedrongen, dat begint net te komen.

Daarom: wel alvast nadenken hoe het beter kan (met minder dwergenonderzoek), maar eerst wachten totdat het bij iedere 'leek' een automatisme is om bij sloop, kappen of verlichting aan vleermuizen te denken.

Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 7 maanden geleden #140 door Carolien
Vormgeven vleermuisbescherming? werd gestart door Carolien
Alle vleermuizen zijn wettelijk beschermd, maar hoe moet deze bescherming in de praktijk worden vormgegeven?

Om vleermuizen goed te beschermen is een strenge wetgeving alleen niet voldoende. In de praktijk blijkt dat er relatief veel tijd en geld besteed wordt aan de gewone dwergvleermuis. Kan deze tijd en moeite niet beter en effectiever besteed worden aan de bescherming van andere vleermuizen in Nederland.

Vul de POLL in onder Bescherming - wetgeving nieuws
POLL Kan de gewone dwerg niet van Tabel 3?

en spui hier je mening

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena