Tijdelijke onderkomen en verbeterde ruimte bieden

  • jip
  • Onderwerp Auteur
12 jaren 11 maanden geleden #642 door jip
Hoi,
Ik vraag me af of een adviesburo de beste keuze is. Dat is als particulier harstikke duur. En niet alle adviesburoos weten perse meer dan een individuele vleermuiswerker die je in de adressenlijst op vleermuis.net kunt vinden (zie vleermuis gevonden, deskundige in de buurt). Soms kan een aanpassing heel simpel en soms is meer nodig, ik neem dan aan dat een vrijwilliger wel kan aangeven wanneer een adviesburo nodig is.

Even een paar tips: zoek uit welke vleermuissoort je hebt (maar een foto van vleermuis of keutels en stuur die eens rond).
Als je een klein groepje dwergvleermuizen hebt, moet je zorgen dat je in het najaar begint met de verbouwing (dan zijn er geen jongen meer). Met en nacht temperatuur boven de 8 graden kunnen vleermuizen zelf een veilig heenkomen zoeken.
Als je je dak terug bouwt, moet je vooral zorgen dat je het geheel niet te hermetisch maakt. Boeiborden zijn heel geschikt voor vleermuizen om achter te kruipen (ca 1.5 cm ruimte overlaten tussen muur en boeibord) en dat hoort ook wel bij een oude boerderij.
Als je een andere vleermuissoort als dwergvleermuizen hebt, tja, dan moet je nog even een berichtje sturen voor advies. En pas op met vleermuiskasten. De meeste zijn veel te klein om fucntioneel te zijn! Je kunt maar beter iets zelf maken dan in de winkel kopen, en denk dan vooral groot groter grootst!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
12 jaren 11 maanden geleden #641 door Bregtje
hoi K G

wat een mooi voornemen om vogel en vleermuis verblijfruimte in te bouwen in het nieuwe dak :)

wat de huidige vleermuis betreft, wanneer je nu zomaar het dak zou vervangen betekend dat het verstoren van de verblijfplaats.
dat is in overtreding met de Fauna en Flora wet.

het beste kan je er een ecologisch adviesbureau voor inschakelen,
zij brengen dan in kaart om hoeveel vleermuizen het gaat en om welk soort het gaat.
zij kunnen jullie dan helpen en adviseren voor het plaatsen van compenserende maatregelen zoals een vleermuis kast.
en ook voor wat betreft het moment van beginnen met de renovatie.

soms is het ook mogelijk maatregelen te laten treffen om de vleermuis of vleermuizen aan te moedigen te verhuizen.
het is allemaal afhankelijk van de situatie, het soort, en wat voor groep het is (kraamgroep of solitair mannetje enz).

dus kortom, een ecologisch adviesbureau kan jullie helpen met het goed omgaan met de fauna, en het laten maken van mooie aanpassingen in het nieuwe dak!

Zoogdierwerkgroep Friesland - ecologsich veldwerker

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • kg
  • Onderwerp Auteur
12 jaren 11 maanden geleden #640 door kg
Hallo

Wij moeten ons dak vervangen van onze net gekochte boerderij. Nu hebben we gezien dat er een vleermuis in de nok zit. Het niet vervangen van het dak zou betekenen dat wij met zijn allen over een paar jaar dakloos zijn. B)

Wij willen het beestje tijdelijk huisvesten en in het nieuwe dak voorzieningen geven aan zowel de vleesmuis als andere vogels.

Hoe kunnen wij het dak vervangen en de vleermuis zo min mogelijk verstoren en welke voorzieningen zijn het beste voor het nieuwe dak?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena