Geluiden op zolder

Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2391 door Bernard van Duijnen
Beantwoord door Bernard van Duijnen in topic Geluiden op zolder
Vleermuizen zijn niet erg actief in deze tijd van het jaar. Als ze binnen zitten, dan is dat in de spouw of zo, ze willen een koel vochtig plekje en gaan daar in een diepe slaap. Ze moeten nu heel zuinig zijn met hun energie, omdat er niets meer te eten is, er zijn haast geen insecten meer. Ze zijn juist heel actief in de zomer, als jij niets hoort.

Bernard

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2390 door Cor
Geluiden op zolder werd gestart door Cor
Beste mensen,

Ik heb een "oudere" hoekwoning in een middelgrotte stad uit 1930, waar ik nu al ongeveer 10 jaar woon. Hiervan is de zolder omgebouwd tot "kamer" en is er zover ik weet dakisolatie geplaatst door de vorige bewoners, wat weer netjes afgewerkt is met gipsplaten.

Nu dacht ik afgelopen voorjaar ineens geknaag te horen op zolder, en moest logischerwijs dan ook meteen aan ongedierte zoals muizen o.i.d. denken. Dit was mij in de jaren daarvoor nog nooit eerder opgevallen. Hierop heb ik alle ventilatieopeningen naar de spouwmuur gedicht met RVS gaas, en muizengif in de kruipruimte en spouw gedaan. Hierna leek het rustig te blijven en dacht ik dan ook van het probleem af te zijn. Ik zit er namelijk niet op te wachten om een muizen of rattenplaag in mijn huis te hebben.

Nu hoorde ik van de week s'nachts weer iets wat mij in eerste instantie op geknaag leek te lijken. Maar kon het eigenlijk niet goed plaatsen. Het kwam van zolder af en het geluid kwam daar vanachter een gipsplaat van het schuine gedeelte van het dak. Toen ik mijn oor tegen het betreffende gedeelte legde waar het geluid vandaan leek te komen hoorde ik iets wat op hoge piepjes leek. Mijn eerste reactie was natuurlijk weer, muizen o.i.d. Maar wanneer ik eens op diezelfde betreffende plek bonkte, leek het "beestje" er niet bepaald van onder de indruk te zijn, en duurde het geluid gewoon voort. Ik geloof dat muisjes in ieder geval redelijk schichtige beestjes zijn.

Maar zover ik weet zijn alle kieren aan de onderzijde van mijn huis nu dicht, heb het van de week nog nagelopen ook. Nu weet ik wel dat muizen goede klimmers zijn en dat met wellicht ook wel via de buitenmuur helemaal naar zolder o.i.d. kan klimmen, of dat ze misschien wel via de de daken of dakgoot van andere huizen kunnen komen.

Maar nu dacht ik gister ineens dat ik eigenlijk ook best wel wat vleermuisjes in de omgeving heb. In de zomer zie je ze 's avonds geregeld in de achtertuin rondfladderen en de buren hebben al een aantal keren een vleermuisje binnen in huis gehad (en weer netjes buiten gezet uiteraard). Ook blijkt hun kat er helaas ook al een paar keer eentje te pakken hebben gehad.

Nu dacht ik dus, hoor ik de geluiden die ik hoor wel goed? Is het wel geknaag wat ik hoor, of kan het ook een "krassende/kruipende" vleermuis zijn die een warm plekje zoekt voor de winterperiode? Er zal niet veel ruimte zitten tussen de gipsplaten en het dak. Kruipen vleermuizen ook ergens tussen? Of hangen ze alleen maar zoals films e.d. je de indruk geven? Want ruimte om te hangen zullen ze daar niet hebben denk ik. Kun je vleermuizen ook horen "piepen"?

Dit is me nu namelijk enkel opgevallen in het voor/najaar. En de rest van het jaar hoor of merk ik (nog) niets. Dit terwijl muizen e.d. geloof ik toch wel gewoon het hele jaar door actief zullen zijn wanneer ze een plekje gevonden hebben?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena