Vleermuispoep op de voordeur ? (foto)

  • Jip
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 9 maanden geleden #322 door Jip
Beantwoord door Jip in topic Re:Vleermuispoep op de voordeur ? (foto)
Om het verschil tussen vleermuispoep en vogelpoep uit te leggen, hierbij een technisch verhaal over ontlasting en urine.

Ontlasting bestaat uit onverteerbare resten van het voedsel. Bij vleermuizen en veel vogels zijn dit de onverteerbare buitenkanten van insekten (het zogenaamde chitine exoskelet). Zoogdieren scheiden ontlasting uit via hun aars, vogels via hun cloaca. Naast ontlasting in vast vorm, moeten dieren ook vloeistof kwijt: urine. Urine wordt door de nieren wordt geproduceerd, in een urineblaas opgeslagen en daarna periodiek geloosd. Urine bevat, naast water, in water oplosbare afvalstoffen van de stofwisseling, vooral ureum en anorganische zouten. Zoogdieren scheiden urine uit via hun urinekanaal, hun urine is vloeibaar en vaak gelig. Vogels kunnen het door hun stofwisseling geproduceerde ureum omzetten in urinezuur dat dan in vaste vorm via de cloaca kan worden geloosd (hetzelfde kanaal als de ontlasting ook al ging).

Het verschil tussen vogels en vleermuizen is daarom vrij simpel: vleermuizen hebben zwarte ontlasting en gele urine (al dan niet op hetzelfde moment uitgescheiden). Vogels hebben zwarte ontlasting en tegelijkertijd ook in vast vorm uitgescheiden ureum. Dit zijn de kenmerkende witte klodders in vogelontlasting.

Om een lang verhaal kort te maken. Op de foto zijn vooral vogelkeutels te zien. Mogelijk huiszwaluw?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • wittemus
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 1 maand geleden #177 door wittemus
Vleermuispoep op de voordeur ? (foto) werd gestart door wittemus
Hoi.

Zijn dit vleermuispoepjes ?
Ik trof dit op mijn voordeur.

In een vorig jaar waren het er tientallen en meer, en zag het er uit alsof het in vlucht "afgeschoten" muizenpoepjes waren.
Vandaar misschien vleermuizen.

Dit jaar zit er op ieder "keuteltje" een wittig haakje, zie foto.

Dus nu vraag ik me af of het wel klopt.

Zijn dit vleermuispoepjes ?
En zo ja; welke vleermuis kan dat zijn ?
(Woongebied westfriesland (driehoek Enkhuizen, Hoorn, Medemblik)
Ik ben benieuwd.

Met vriendelijke groet,
Liset

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena