nijlroezet op marktplaats tegen de wet?

Lees meer
15 jaren 3 weken geleden #120 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Het LNV heeft een negatief- en positieflijst uitgebracht.

zie: www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,16...RTAL&p_file_id=13813

De positieflijst is een lijst met diersoorten waarvan de Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) vindt dat deze geschikt zijn bevonden om te houden als huisdieren.

zie: cms.webbeat.nl/ContentSuite/upload/lcg/P...flijsten%20RDA-I.pdf

op deze lijst is geen nijlroezet te vinden, ook geen andere vleermuis, wel de vleermuisparkiet (Genus Loriculus) ???

op de negatieflijst staan:
- Orde CHIROPTERA
- Orde DERMOPTERA (Vliegende honden, huidvliegers)

dus al onze vleertjes zijn veilig

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden - 15 jaren 1 maand geleden #110 door Huub Vlemmix
Beantwoord door Huub Vlemmix in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Tja wat is slecht!
In nederland hebben we geen wettelijke verzorgings eisen voor vleermuizen.
Slecht is in ieder geval wanneer je de fysieke en/of psychische mogelijkheden van het dier schaadt. Fysiek is natuurlijk makkelijker te controleren dan psychisch maar beide zijn even belangrijk.
Fysiek: bijv. kan het dier zich nergens aan verwonden, is de temperatuur goed, is de luchtvochtigheid in orde, is er voldoende vliegruimte om de spieren 'getraind' te houden en krijgt het een volledig dieet. Ik denk dat het voor de meeste particulieren niet mogelijk is om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid aan te houden dus dit is een goed controlepunt!
Psychisch: bijv gedraagt het dier zich 'natuurlijk' of uit het afwijkend gedrag. Maar de vraag is hoe uit een nijlroezet afwijkend gedrag. Uiteraard het extreem tonen van z'n natuurlijke gedrag maar wat nog meer. In sommige gevallen heel duidelijk (zelfmutulatie) maar soms een behoorlijk punt van discussie. (Denk aan (overmatig?) onrustig, (overmatig?) argressief)

Op internet kun je genoeg verzorgingshandleidingen vinden in het buitenland (zoek op "husbandry flying fox" of dergelijke) maar als je die leest zul je merken dat het heel moeilijk is om hier aan te voldoen...gelukkig maar.

Maar kortom denk ik dat de extreme gevallen makkelijk aan te pakken zijn maar er is misschien te weinig kennis in nederland, op de juiste plek, om de minder opvallende, maar minstens zo erge, gevallen er uit te pikken/aan te tonen!

Deze dieren staan gelukkig (onder de noemer orde -Dermoptera (?) vliegende honden- ... maar ook -Chiroptera-) op de negatieflijst van de gezondheid en welzijnswet voor dieren! Maar de lijst is bij mijn weten nog niet aangenomen :(

groet'n

Huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • carolien
15 jaren 1 maand geleden #109 door carolien
Beantwoord door carolien in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Dat zouden we kunnen navragen bij Blijdorp. Zij hebben veel ervaring met de leefomstandigheden van nijlroezetten, neem ik aan. Misschien kunnen de iets zeggen over minimaal ruimtegebruik, voeding e.d. Misschien kunnen ze ok meer vertellen over de 'aanschaf' van vleermuizen

carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden #108 door Saskia Roselaar
Beantwoord door Saskia Roselaar in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Volgens de AID konden ze er inderdaad niets tegen doen, omdat de handel niet verboden is; maar als de vleermuizen slecht verzorgd zouden worden wilde de Dierenbescherming er wel verder mee gaan. Daarom vroegen ze zich af of het slecht was om nijlrousettes in kooien te houden; dan zouden ze nl. een aaknopingspunt hebben om er verder mee te gaan.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden #107 door Jasja
Beantwoord door Jasja in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Hallo,

de IUCN schat alleen de staat van instandhouding van soorten, een beetje zoals de Rode lijst, maar dan over landsgrenzen heen. De IUCN status van een dier heeft daarom, net als bij de rode lijst, geen wettelijke status.
CITES is een internationaal verdrag over het verhandelen van wilde dieren. Daar staan over het algemeen alleen veel verhandelde en bedreigde dieren op.

Volgens mij, maar dit is even uit het hoofd: ik dacht dat je in nederland niet-CITES dieren gewoon verhandelen. Wilde INHEEMSE dieren mag dan weer niet. Dus ook dieren die daar volgens mij niet zo geschikt voor zijn, zoals neusbeertjes, prairiehondjes (laatst weer een op marktplaats), en de nijlroezet.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden #106 door Leonie de Kluys
Beantwoord door Leonie de Kluys in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Ik heb de site van CITES bezocht en er helemaal niets over gevonden.

Wikipedia schrijft oa dit: Het is een zeer algemene soort met een groot verspreidingsgebied, in Afrika ten zuiden van de Sahara en langs de loop van de Nijl, het zuiden van Arabiƫ, het oostelijke Middellandse Zeegebied, van Egypte tot Turkije, en in Iran en Pakistan. Hij komt ook voor op Cyprus, waarmee het de enige in Europa voorkomende vleerhond is.

Volgens hen is zijn IUCN status veilig. Betekent dat dat ze niet beschermd worden door de wet?

Als geen middel ertegen helpt, kan ik via Marktplaats een aantal waarschuwingen uitzetten. Bijvoorbeeld een kopje: Nijlroesetten te koop en dan in de advertentie potentiƫle kopers afraden te kopen en waarom. Ik heb dit eens zien doen door mensen die aanbieders van jonge konijntjes afraden deze gratis weg te doen, anders is de kans erg groot dat ze eindigen ze als levend slangenvoer. Hiermee ondermijn je misschien een beetje de handel van deze zogenaamde dierenvriend.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden #99 door Saskia Roselaar
Beantwoord door Saskia Roselaar in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Ik heb het aan de AID doorgegeven, die gaan er naar kijken.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • aj
15 jaren 1 maand geleden #95 door aj
Beantwoord door aj in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Lijkt me inderdaad een minder handig huisdier, zie onderstaand bericht uit 2007.


Deadly virus linked to fruit bat
US and Gabonese scientists say a common type of fruit bat could be the source of an outbreak of the deadly Marburg disease in Africa.
The scientists tested more than 1,000 bats caught in caves in Gabon and DR Congo, and found some members of one species were infected with the virus. Outbreaks of the Marburg disease have hit sub-Saharan Africa in the past. Marburg is a contagious disease characterised by sudden bleeding and high fever, often ending in death.
The researchers, from the US Centres for Disease Control and Prevention and Centre International de Recherches Medicales de Franceville in Gabon, who are investigating the death of the man from Marburg fever in western Uganda, found that the virus is common in only one species of fruit bat.


Deadly toll
Scientifically known as Rousettus aegypticus, the bat is found across sub-Saharan Africa.
"Identifying Marburg infection in the African fruit bats brings us one step closer to understanding this deadly disease," Eric Leroy, one of the study's authors, told AFP news agency. Marburg and the related Ebola virus have caused in the past large outbreaks with extremely high mortality rates, 80 to 90%, in humans and great apes. The largest outbreak of the Marburg disease occurred in 2004-2005 in Angola and killed more than 300 people.
Scientists say that the discovery could lead to better strategies in combating the disease.
Early symptoms of Marburg are diarrhoea, stomach pains, nausea and vomiting, which give way to bleeding. It is spread by the transfer of blood or other bodily fluids.
There is no cure. Infected patients need to be kept in isolation so as to prevent the spread of the virus.


Het complete (oorspronkelijke artikel) is te vinden op PLOS One:
www.plosone.org/article/fetchArticle.act...journal.pone.0000764

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Carolien
15 jaren 1 maand geleden #94 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
interessante vraag,
wie heeft zin om uit te zoeken, hoe het zit met het aanbieden van vleermuizen op Marktplaats en CITES... en daarover een artikeltje te schrijven voor de vlen-nieuwsbrief?

graag reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Erik Korsten
15 jaren 1 maand geleden #91 door Erik Korsten
Beantwoord door Erik Korsten in topic Re:nijlroezet op marktplaats tegen de wet?
Nijlroezet mag in Nederland als huisdier gehouden en verhandeld worden. Hoe zit het met wildvang weet ik niet. Weet iemand wat CITES daarover zegt?

Overigens zou ik ook om een andere reden nooit wildvang roezetvleermuizen aanschaffen. je weet nooit 100% zeker waar ze vandaan komen en bij de Nijlroezet kan zowel Ebola als het Marburgvirus voorkomen.
Erik

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 1 maand geleden #90 door Huub Vlemmix
nijlroezet op marktplaats tegen de wet? werd gestart door Huub Vlemmix
Hallo allen,

Zo af en toe kom je aanbiedingen tegen van nijlroezetten op marktplaats en zo ook nu. (zie marktplaats.nl zoekwoord "nijlrouzet" LET OP de 'ou' )

Zover ik weet komt de nijlroezet voor op Cyprus en is daarmee dus een europese soort. Naast het feit dat ik vind dat je wilde dieren (ofwel niet gedomesticeerde dieren) niet als huisdier moet houden vraag ik me af in hoeverre het houden van en handelen in deze soort wettelijk toegestaan is? Dit mede omdat het bij deze advertentie naar eigen zeggen deels om wildvang gaat!

iemand een idee?
alvast bedankt
groet'n

Huub

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena