Ventilatierooster sluiten

Lees meer
13 jaren 9 maanden geleden #455 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:Ventilatierooster sluiten
Beste Bacchus,

Het lijkt me een praktische oplossing om gaas of een hor aan de binnenzijde voor het raam of het ventilatierooster te plaatsen.

Je mag een vleermuisverblijf niet blokkeren, maar de in- en uitvliegroute zal niet via jou kamer lopen. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Dat merk je ook wel, want dan zouden er iedere dag vleermuizen zwermen.

In de zomer kunnen met name jonge nog wat onhandige vleermuizen per ongeluk het huis binnenvliegen.


groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gast
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 9 maanden geleden #451 door Gast
Beantwoord door Gast in topic Re:Ventilatierooster sluiten
Wij hebben een stuk of 10 vleermuizen in de spouw (soortgelijke situatie als op de foto) en hebben (mede tegen muggen) gaas aan de binnenzijde van het rooster geplakt. Werkt uitstekend en wordt graag benut door de vleermuizen om aan te hangen....

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Bacchus
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 10 maanden geleden #445 door Bacchus
Ventilatierooster sluiten werd gestart door Bacchus
Ik woon in een appartement op de vierde etage, in een gebouw uit de jaren vijftig. We hebben uiteraard spouwmuren en ventilatieroosters en alles wat daarbij hoort. Zie ook deze foto .

In deze spouwmuren wonen (soms?) vleermuizen, dat vind ik helemaal geen probleem. Het beetje gepiep en gekras 's nachts overleef ik wel. Af en toe (enkele malen per jaar) blijkt 's nachts een van deze beestjes in mijn slaapkamer rond te vliegen. Nu ben ik niet bang voor ze maar een zwarte schaduw die met hoge snelheid vrijwel geruisloos rondjes door mijn slaapkamer vliegt werkt op den duur toch op mijn zenuwen. Gezien de hoeveelheid uitwerpselen die de bewuste vleermuis daarbij achterlaat voelt hij zich er ook niet helemaal op zijn gemak. De concrete oplossing is simpel natuurlijk: een wijdopen raam is nauwelijks te missen voor zijn sonar.

Als het even kan wil ik deze situatie proberen te voorkomen. Ik vermoed dat de vleermuizen binnenkomen doordat ze zich vergissen in de uitvliegopening. het alternatief, dat ze door het open klapraam binnenkomen, lijkt me stukken onwaarschijnlijker. Ik denk ze te helpen de goede kant op naar buiten te vliegen door vlak achter dat (ooit-witte) ventilatierooster een stuk gaas te spannen.

Dan rijzen bij mij de volgende vragen:
1. Is mijn aanname juist dat de vleermuizen door het rooster komen en niet door het raam, met name vanuit het gedrag van het dier geredeneerd?
2. Is het legaal om voor de dieren de weg vanuit de spouw naar mijn slaapkamer af te sluiten met een stuk gaas? (Ik verander niets aan de ventilatieopening tussen spouw en buiten.)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena