Bomen gekapt

  • carolien
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 3 maanden geleden #402 door carolien
Beantwoord door carolien in topic Re:Bomen gekapt
Beste Kim,

Wat erg. Weet je wie het bos beheert? Ik zou hen benaderen en de gemeente en je waarnemingen doorgeven. Ook je ervaringen met de types kasten. Het kan natuurlijk zijn, dat ze daarvan niet op de hoogte zijn.

Je hebt gelijk dat bomen met vaste verblijfplekken van vleermuizen niet zomaar gekapt mogen worden. Alle soorten vleermuizen zijn strikt beschermd in de Flora- en fauanwet.

Bomen met kasten is wel net iets anders, waarom hebben ze de bestaande kasten niet verplaatst.... vraag ik me af

oh ja, ik zou ook de provinciale werkgroep benaderen als ik jou was. In Utrecht is dat Eric Jansen, kijk bij werkgroepen op de site.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Kim
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 3 maanden geleden #401 door Kim
Bomen gekapt werd gestart door Kim
In maarssen hebben we een park genaamd Vechtenstein.
In dit park hingen 10 vleermuizenkasten. Nu zijn het er nog maar 8 waaronder 2 nieuwe kasten die een grote opening hebben.
Vanaf het begin zit er een populatie vleermuizen in. De rosse vleermuis, de ruige dwergvleermuis, de gewone dwergvleermuis en watervleermuis bevinden zich hierin.
Ik heb in 2005 en 2006 onderzoek gedaan naar vleermuizen in de winterslaap. Ze overwinterde in de vleermuiskasten. Nu in 2009 was ik opnieuw begonnen met onderzoeken. Ik ben echter gestopt op het moment dat het begon te vriezen.

Nu was ik vandaag foto's aan het maken en opeens zie ik dat er een aantal bomen om gezaagd zijn. Bij een van die bomen overwinterde 4 ruige dwergvleermuizen. Zover ik weet mag het niet zomaar hun winterverblijven verwijderen en is dit strafbaar.
Ze hebben wel dit jaar nieuwe kasten in de buurt neergehangen. maar de ruige dwergvleermuis houd niet van grote openingen.
De koolmees en pimpelmees maken gebruik van deze kasten. Dit was met oude kastjes die ook open waren ook het geval.

Wat moet ik hiermee doen? Ik vind het namelijk nogal apart dat dit zo maar kan.
Overigens zijn er het hele jaar vleermuizen te vinden, er is een kraamkolonie in. In de paartijd wordt hij gebruikt door de mannentjes om de vrouwtjes te lokken en in de winter gebruikt voor de winterslaap.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena