Vleermuisvriendelijke verlichting

  • Niels
  • Onderwerp Auteur
7 jaren 9 maanden geleden #1247 door Niels
Beantwoord door Niels in topic Vleermuisvriendelijke verlichting
Hallo Eelke,
Ik denk dat je vliegroute bedoelt; in woonwijken is dat vaak wat diffuus is mijn ervaring.
Donkere achtertuinen, singels/sloten met rietkragen, bomenrijen; vleermuizen kunnen diverse manieren gebruiken om van verblijfplaats naar foerageergebied te gaan (waarbij de vliegroute zelf ook als foerageergebied gebruikt wordt). Welke route dat is, is afhankelijk van de locatie van de verblijfplaats op dat moment (verandert in het jaar nogal eens), het insectenaanbod, de windrichting, beschutting et cetera. Er kan een vaste vliegroute zijn, maar dat kunnen er ook meerdere zijn dus.


Wanneer er diverse verblijfplaatsen van vleermuizen zijn, kan het aanbrengen van verlichting waar dat eerst niet aanwezig was verstorend zijn. "vleermuisvriendelijke verlichting" (de meningen zijn hierover sterk verdeeld; geen verlichting is sowieso beter dan welke verlichting dan ook) kan dan een keuze zijn om de verstoring te beperken, zeker in gebieden die tussen verblijfplaatsen (woongebied) en foerageergebied (park/bos/waterrijk groen enz) liggen. Of dat zin heeft kan het beste beoordeeld worden door een lokale deskundige, die ook weet waar de vleermuizen verblijven en hoe de relatie ligt tussen de woonwijk en het omliggende gebied.


met vriendelijke groet,
Niels

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • eelke
  • Onderwerp Auteur
7 jaren 9 maanden geleden #1246 door eelke
Vleermuisvriendelijke verlichting werd gestart door eelke
In de wijk waarin ik woon willen ze vleermuisvriendelijke verlichting gaan plaatsen.
Ik heb net een filmpje gekeken van rws waarin ze het nut van deze lampen op bestaande vluchtroutes van vleermuizen uitleggen. Maar stel hier is geen vluchtroute, is het dan nog ste eens zinvol om deze lampen te plaatsen?

Vriendelijke groeten,

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena