Vleermuisvriendelijke verlichting

Lees meer
9 jaren 1 maand geleden #1058 door Niels de Zwarte
Beantwoord door Niels de Zwarte in topic Vleermuisvriendelijke verlichting
hallo Wouter,
bij mijn weten is dat particulier nog niet verkrijgbaar.
de meest vriendelijke verlichting is nog altijd geen verlichting; is het echt nodig dat er buitenverlichting in deze omgeving voortdurend brand?
voor vleermuizen is het van belang dat het geen sterke verlichting is en zo laag mogelijk en alleen gericht op het oppervlakte dat beschenen moet worden (dus gericht met de juiste armaturen)
en niet op het water uiteraard.

het NIOO doet uitgebreid onderzoek momenteel, zie nioo.knaw.nl/nl/pers/signalen-van-brede-...icht-gevonden-natuur
concreet komt daaruit dat bij rood licht de vleermuizen het minst last hebben van de verlichting (dwz zoveel mogelijk gedrag vertonen als bij donker). alleen is rood voor mensen vaak onprettig omdat we dan slecht diepte zien, vandaar de amberkleurige variant waarbij compromis gezocht wordt

groet Niels

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 2 maanden geleden #1048 door Wouter
Vleermuisvriendelijke verlichting werd gestart door Wouter
Voor een kleinschalig nieuwbouwproject in een duingebied dienen wij vleermuisvriendelijke verlichting te gebruiken (buitenshuis uiteraard). Nu kom ik op diverse sites informatie tegen over amberkleurige verlichting die door Rijkswaterstaat bij de A74 is gebruikt en vele meetresultaten.

Nu willen wij als particulier op zoek gaan naar zowel armaturen als lampen die vleermuisvriendelijk zijn. Waar kunnen wij die vinden?

Groeten en dank!

Wouter

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena