Vleermuis in de achtertuin

Lees meer
6 jaren 11 maanden geleden #2246 door vleermuis
Beantwoord door vleermuis in topic Vleermuis in de achtertuin
Hoi Jasmien,
Bel zsm de dierenambulance als het diertje nog leeft! Zij kunnen het dier meenemen en verzorgen.
Niet zelf beetpakken.

Groet Niels

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
6 jaren 11 maanden geleden #2245 door Jasmien
Beantwoord door Jasmien in topic Vleermuis in de achtertuin
Beste,
Ik heb deze morgen een vleermuis gevonden in de tuin die op de hrond ligt. Hij ligt op zijn rug. Ik weet nu niet of fit een slecht teken is of niet maar ik durf het diertje ook niet echt op te pakken en weet ook niet echt waar ik het zou moeten zetten . Hij leeft wel nog want af en toe gaat zijn mond open. Ik heb er iets over gelegd zodat het veilig is voor katten en andere dieren. Maar ik weet niet wat ik er mee mmoet doen. Iemand enig idee? Of die me zou kunnen helpen..
Mvg
Jasmien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Carolien
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 11 maanden geleden #71 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:Vleermuis in de achtertuin
Beste Arjan,

Een vleermuis vliegt niet zo snel in je haar. Ik heb het nog nooit meegemaakt. Ik help af en toe mee met onderzoek naar vleermuizen waar we ze met mistnetten vangen. We krijgen ze altijd weer losgepeuterd. Ze zijn ook nog nooit in mijn haar gevlogen, terwijl ik er dan naast sta.

Kijk eens op de site rond bij de algemene informatie over vleermuizen.

De vleermuis wegjagen lijkt me lastig, of je moet je tuin vol zetten met bouwlampen, maar daar wordt je ook niet blij van. Laat hem lekker vliegen, hij zal er ook niet de hele avond blijven, want vleermuizen hebben een veel groter jachtgebied.

groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Erik Korsten
15 jaren 11 maanden geleden - 15 jaren 11 maanden geleden #69 door Erik Korsten
Beantwoord door Erik Korsten in topic Re:Vleermuis in de achtertuin
Het is echt een fabeltje dat vleermuizen in je haren vliegen. Misschien dat er vroeger, in de tijd van de pruiken of de suikerspinkapsels, ooit eens een vleermuis tegen iemands haar is gevlogen, maar in je haren vliegen en daarin vast blijven zitten? Nee hoor, echt een fabeltje.

Wel een begrijpelijk fabeltje want
1. als je 's avonds buiten staat heb je al snel een wolkje muggen boven je hoofd vliegen en dat is lekker eten voor vleermuizen. ze zullen dan vast wel op je afduiken maar tegen je aanvliegen, echt niet!
2. een vleermuis kijkt met zijn oren, dat wil zeggen hij orienteert zich aan de hand van echo's. Alleen dat "geluidsveld" is beperkt. Als een vleermuis aan de rand van zijn geluidsveld (vergelijk het met een zaklamp) iets opmerkt komt hij dichterbij om te "kijken/luisteren" wat het eigenlijk is. Maar dan geldt weer dat een vleermuis prima door heeft dat jij geen eetbaar insect bent.

Het beste wat ik je kan adviseren is een keer met andere in je tuin te gaan zitten en rustig kijken wat zo'n vleermuis allemaal doet. Je zult zien dat het perfecte vliegers zijn die precies weten wat ze doen.

En hoe je ervoor zorgt dat vleermuizen 1000m verderop vliegen?? Dat is wel een 1 kilometer hoor! :ohmy: . Geen idee. Liever geen vleermuizen in de tuin? Dat kan wel:
1. al het groen uit je tuin halen (en die van de buren) en de tuinen helemaal betegelen met stoeptegels. Ook geen vijver enzo. Geen planten = weinig insekten = weinig vleermuizen.
2. bouwlampen (van die superfelle schijnwerpers) in je tuin en die van je buren laten schijnen.
Maar ik denk dat jij of je buren niet blij zullen worden van deze maatregelen.:(

Dus probeer die vleermuis een beetje te negeren op een gegeven moment valt ie niet eens meer op.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Arjan Veurink
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 11 maanden geleden #68 door Arjan Veurink
Beantwoord door Arjan Veurink in topic Re:Vleermuis in de achtertuin
Bedankt voor je reactie. Geloof best dat hij niets zal doen echter heb ik liever dat dit beestje 1000m verderop vliegt. Kan ik hem op de één of andere manier ook wegjagen? Wat is er trouwens waar van de verhalen dat als deze beesten in je haar gaan zitten je ze er nooit meer uit krijgt?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
15 jaren 11 maanden geleden #67 door Leonie de Kluys
Beantwoord door Leonie de Kluys in topic Re:Vleermuis in de achtertuin
Beste Arjan,

Vleermuizen vliegen rond de schemering uit om te gaan jagen op insecten. In jouw tuin vliegen waarcschijnlijk veel insecten rond. Een vleermuis vangt per nacht honderden insecten (vaak muggen). Met hun echolocatiesysteem kunnen ze deze op een milimeter nauwkeurig lokaliseren. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat ze tegen je aan vliegen. Ze zullen ook niet zomaar naar binnen vliegen, ze zijn aan het jagen. Je kunt dus gewoon in de tuin gaan zitten en je ramen en deuren open laten.

Veel mensen hebben vleermuizen in de tuin, zonder dat te weten. Dat scheelt een hoop muggen in je kamer. Als je de komende avonden weer buiten zit, geniet dan lekker van je uitzicht.

Mocht er toch een vleermuis naar binnen vliegen, wat zeer uitzonderlijk is, zet hem dan naar buiten. Let op: niet met blote handen pakken (ze kunnen hard bijten). Voor methoden zie 'vleermuis gevonden' op deze site.

Met vriendelijke groet,
Leonie

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Arjan Veurink
  • Onderwerp Auteur
15 jaren 11 maanden geleden #66 door Arjan Veurink
Vleermuis in de achtertuin werd gestart door Arjan Veurink
Elke avond zodra het enigsinds schemerig begint te worden vliegt er een vleermuis in mijn achtertuin. Zodra de vleermuis komt moet ik binnen gaan zitten want hij vliegt erg laag. Ook kan ik geen ramen en deuren open laten aangezien hij dan naar binnen kan vliegen. Heeft iemand een oplossing hiervoor? Met dit warme weer vind ik het heerlijk om buiten te zitten. ;)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena