Dierenverjager verstoort vleermuizen?

Lees meer
8 jaren 7 maanden geleden #1096 door thijn
Beantwoord door thijn in topic Dierenverjager verstoort vleermuizen?
zijn er beschikbare lokroepen om vleermuizen te lokken ik zie ze namelijk niet vaak

MVG
Ili Kardamelk

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 9 maanden geleden #1082 door Jannie
Beantwoord door Jannie in topic Dierenverjager verstoort vleermuizen?
In het kader van wet flora & fauna mag je vleermuizen niet wegjagen. Zijn hier ook wetenschappelijke onderzoek naar gedaan?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 10 maanden geleden #1001 door Bregtje
Beantwoord door Bregtje in topic Dierenverjager verstoort vleermuizen?
Toevallig vorig jaar een melding van jonge gewone dwergvleermuizen op een zolder gehad, waar bleek dat er een elektronische muizen verjager stond, er zaten gelijk boven die zolder onder de dakpannen zo'n beetje 100 gewone dwergvleermuizen met jongen.
Die trokken zich er blijkbaar dus niets van aan.

Ondertussen ook bij vleermuis monitoring al dan niet toevallig meestal geen vleermuizen op adressen met kattenverjagers, maar wel dicht genoeg in de buurt om het te kunnen horen.
We moeten altijd vriendelijk verzoeken de kattenverjagers uit te zetten, omdat ze de hele batdetector platdrukken.

Zoogdierwerkgroep Friesland - ecologsich veldwerker

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 11 maanden geleden #993 door Bernard van Duijnen
Beantwoord door Bernard van Duijnen in topic Dierenverjager verstoort vleermuizen?
Moeilijk te zeggen, vleermuizen roepen zelf ook erg hard, maar meestal op andere frequenties. De frequenties van 18-20 KHz worden gebruikt door Rosse Vleermuizen, maar die jagen meestal vrij hoog en niet in tuinen. Het zou wel het paargedrag van gewone en ruige dwergvleermuizen kunnen beïnvloeden, want de sociale roepjes zitten ook op deze frequenties. Maar dan moet er wel een paarplaats in de buurt zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het in ieder geval irritant is voor vleermuisonderzoekers. Maar alleen een echt onderzoek kan aantonen of dit een negatieve invloed heeft.

Soms, ik zeg niet dat dit hier zo is, maar het zou kunnen, worden bij geschillen de door de Flora en Faunawet beschermde vleermuizen erbij gehaald in een uiterste poging om gelijk te krijgen. Dit werkt meestal niet tenzij er een concrete bedreiging voor een groep dieren is.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 11 maanden geleden - 9 jaren 11 maanden geleden #992 door Jannie
Dierenverjager verstoort vleermuizen? werd gestart door Jannie
Op de website utrechtstad.partijvoordedieren.nl/recent...koop-kattenverjagers (zie ook bijv. www.pieptonen.nl ) staat het volgende:

Niet alleen mensen en katten ondervinden schade van de Mosquito’s/kattenverjagers: uiteraard zijn de hoogfrequente geluiden ook schadelijk voor andere (nacht)dieren, zoals vleermuizen, honden, konijnen, vogels, egels en hoefdieren.

Welke invloed kan het geluid hebben op vleermuizen? Zo geeft de Solar GardenGuard (Tuinwachter) 140dB attack waves af en beveiligd het een gebied van 1500m2 meter. Het is bekend dat mensen veel hinder hebben van deze geluiden waarop de dierenverjager werkt. O.a. oorsuizingen en oorpijn. Heeft iemand hier ook meer informatie over hoe het zit bij vleermuizen bijvoorbeeld?
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena