Kan soort vleermuis niet vinden

Lees meer
12 jaren 2 weken geleden #842 door Bertrik Sikken
Beantwoord door Bertrik Sikken in topic Re: Kan soort vleermuis niet vinden
Als je vleermuisgeluiden met het blote oor kan horen kan het volgens mij het volgende zijn:
* echo-lokatiegeluid van een vleermuis die relatief lage frequenties gebruikt. Een waarschijnlijke soort is dan een rosse vleermuis.
* zogenaamde "sociale geluiden", dat zijn geluiden die vleermuizen soms onderling uitwisselen. Naar mijn weten doen alle vleermuizen dit. Een voorbeeld is de dwergvleermuis die dat ca. 1x per seconde laat horen.

Aan je beschrijving te zien lijkt het echo-lokatiegeluid van een rosse vleermuis het meest waarschijnlijk, maar deze is rossig bruin van kleur.

Het zou ook een meer bijzondere vleermuis kunnen zijn (Noordse vleermuis of tweekleurige vleermuis). Weet je waar de kolonie zit? Zo ja, is dat een gebouw of een boom?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Mark Galenkamp
  • Onderwerp Auteur
12 jaren 2 weken geleden #841 door Mark Galenkamp
Kan soort vleermuis niet vinden werd gestart door Mark Galenkamp
Hallo! Sinds een ongeveer een maand hebben wij een vleermuis in de buurt (inmiddels 3 a 4). Hij (of zij) vliegt elke avond uit rond 12-1 uur. De vleermuis is zo goed te horen, wanneer hij overkomt lijkt het op een wekker. Hij vliegt op ongeveer 5 meter over, is groot en leek zilverkleurig, maar dit kan ook de volle maan zijn geweest. Je hebt geen detector nodig om deze vleermuis te horen, soms gaat het geluid omhoog, wordt de frequentie korter en verdwijnt het geluid buiten bereik van ons gehoor. Ik dacht dat ik de soort op internet zo zou kunnen vinden, maar helaas, kom er niet uit welke soort dit zou kunnen zijn :( Het geluid houdt het midden tussen een duif en een muis, schel, hard, en zeeeeer goed hoorbaar, en ergens heeft het iets schattigs, zoals een piepende muis ook schattig kan klinken. Hij vliegt boven de velden en vliegt in rechte lijnen, je kan hem, als de wind goed staat van heel ver horen, soms komt vliegt hij ook over de woonwijk en dan is niet alleen het geluid goed hoorbaar, maar ook de echo tussen de huizen. Echt net een wekker! Heel gaaf :)
Heeft iemand enig idee wat dit voor vleermuis kan zijn? ben echt nieuwsgierig! Bij voorbaat dank. (Weet niet of ik het geluid kan opnemen, zal het eens proberen)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena