Vleermuis in haard

Lees meer
12 jaren 10 maanden geleden #604 door Bregtje
Beantwoord door Bregtje in topic Re:Vleermuis in haard
hoi Maarten,

heb je voor zover je weet een groep vleermuizen elders in huis wonen, in de spouwmuur of op zolder?
het zou kunnen dat er zo nu en dan 1 verdwaald en dan in de schoorsteen terecht komt.
wat je daaraan kan doen is de vleermuizen die je aantreft de kans geven naar buiten te gaan, en de ingang van de schoorsteen beveiligen met een roostertje waar geen vleermuizen door naar binnen kunnen kruipen.
maar dan wel eerst zeker weten dat er niks meer in zit.

voor het naar buiten laten vliegen zet je 's avonds ramen / deuren open, gordijnen voor de ramen die niet open zijn, licht uit en geen fel licht buiten waar ze er uit moeten vliegen, omdat dat verblindend werkt en ze dan niet weggaan.

het kan goed zijn dat het om de dwergvleermuis gaat, het is een veel voorkomend soort, en gebouw (dus vaak huis) bewonend.

succes ermee!

Zoogdierwerkgroep Friesland - ecologsich veldwerker

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Maarten
  • Onderwerp Auteur
12 jaren 10 maanden geleden #600 door Maarten
Vleermuis in haard werd gestart door Maarten
Bij toeval ontdekken we vandaag een vleermuis in onze haard/kachel. Toen we wat verder e.e.a onderzochten, zagen we er nog een. Alleen deze ligt op de asplaat en is naar ons inzicht niet meer in leven.

Probleem is dat het levende beestje waarschijnlijk niet meer weg kan. Ik weet ook niet of er nog meer in het rookkanaal zitten.

Ik denk dat het een dwergvleermuisje is (in zoverre ik google-plaatjes kan vergelijken met dit levende exemplaar :cheer: ).

Wat kun/moet ik doen? Rustig laten hangen (tot aan de winter gebruiken we de haard toch niet), of in avonduren vangen en buiten loslaten. Of.....?

Ik lees graag de adviezen van kenners. Alvast erg bedankt!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena