Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??

Lees meer
13 jaren 1 maand geleden #597 door Richard Gerritsen
Beantwoord door Richard Gerritsen in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Beste hans,

Het beste kun je contact opnemen met een vleermuisdeskundige in jouw buurt. In de linker menubalk staan deze onder het menu : vleermuis gevonden.
Deze persoon kan je hoogstwaarschijnlijk van alle informatie voorzien. Want alvorens deze vragen beantwoordt kunnen worden moet eerst de exacte soort vastgestelt worden.

Met vriendelijke groet,

Richard

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Hans
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 1 maand geleden #596 door Hans
Beantwoord door Hans in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Ik heb een vraag waar iemand misschien iets mee kan. In de spouw van mijn woning zit een ontluchtingsgat ven ideale afmetingen voor deze vliegende vrienden. Nadeel is echter dat ik nu een groep in huis achter mijn dakbeschot heb. Ik vond al her en der (jonge) dwergvleermuizen in mijn woning (is nog niet helemaal afgebouwd) en ik heb gisteravond even geteld en zag minstens 60 vleermuizen uit vliegen. Ik wil deze dieren wel uit mijn huis, maar wel in de directe omgeving proberen te houden, bijv in een kast aan de gevel. Heeft het plaatsen van een kast voor de in/uitvliegopening, terwijl ze uitgevlogen zijn, kans op slgen? Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en lees het dan graag.

Groeten Hans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • jip
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 4 maanden geleden #549 door jip
Beantwoord door jip in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Voor deze discussie is misschien de vraag: vleermuiskast ophangen heeft het nut? wat algemeen geformuleerd. Want wat is nut? Als er ergens een klein groepje dwergvleermuizen gebruik van maakt. Is dat dan nuttig? En nuttig voor wie?

Voor de populatie dwergvleermuizen heeft een kast nauwelijks nut, er zijn namelijk zeer veel mogelijkheden om te wonen, waarvan een kast er één van is. Bovendien, de groepsgrootte in een kast is altijd maar beperkt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een spouwmuur. Een kast is ook niet geschikt voor overwintering, dit in tegenstelling tot een spouwmuur.
Heeft een kast ook ander nut? Ja natuurlijk! Het heeft een educatie waarde (je kan vleermuizen zien), het heeft een gevoelsnut (je helpt vleermuizen, zij het dan op zeer kleine schaal), het heeft een inventarisatie waarde (het is makkelijker vleermuizen waar te nemen in kasten dan in een spouwmuur).

De discussie vraag was: heeft vleermuiskasten nut voor vleermuizen. De vleermuis bestaat niet, er zijn in nld 18 soorten (als je uitgestorven soorten of dwaalgasten meeneemt nog iets meer) en niet alle soorten maken gebruik van kasten. Als we het hebben over kasten tegen een huis aan, dan nemen we indirect een selectie van de vleermuissoorten. Namelijk alleen de gebouw bewonende soorten: laatvlieger, meervleermuis, ruige dwergvleermuis en gewone dwergvleermuis.

Tot op heden zijn kasten alleen 'nuttig' voor de laatste twee soorten. Misschien moeten we ons zelf dus niet de vraag stellen: is het nuttig, maar meer de vraag: hoe kunnen we het nut voor vleermuizen vergrootten. Dat betekent dus grootte kasten, die ook in de winter een nut hebben. En experimenten om een kast te maken voor laatvliegers en meervleermuizen. En als we kijken naar wat het nut van een kast is (vooral educatie/ gevoel) dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Vleermuizen toegang geven tot een spouwmuur, bijenbekjes verwijderen, de buren aanspreken op vleermuisonvriendelijk gedrag etc etc. Ik geef graag tips over hoe dit te doen.

grts Jip

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Erik Korsten
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 4 maanden geleden #548 door Erik Korsten
Beantwoord door Erik Korsten in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Eerder in deze posts gaf AJ aan dat de kasten van Vivara niet goed zouden zijn. Ik heb daarop al gereageerd dat ik het daar niet mee eens was en dat er best aardige kasten tussen zitten.

Maar het kan natuurlijk beter. Daarom hebben Hans Huitema en ik de kasten van Vivara beoordeeld en verbeterpunten aangegeven. Deze week hebben we de nieuwe prototypes bekeken en daar zaten puike kasten bij! Het gaat dan natuurlijk vooral om kasten voor mensen die het gewoon leuk vinden om een kast op te hangen. Kasten voor mitigatie en compensatie van grote verblijfplaatsen, bijvoorbeeld kraamkolonies, is een wat ander verhaal, maar ook daar timmert Vivara goed aan de weg.

groeten,

Erik

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Henk
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 6 maanden geleden #517 door Henk
Beantwoord door Henk in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Hoi,
Ik weet niet of er eerder al een reactie gekomen is maar hier de mijne.
Allereerst. Als je belangstelling hebt voor vleermuizen en er meer van zou willen weten is je aanmelden bij een vleermuiswerkgroep een heel goede stap. Daar kun je veel ervaring op doen zo heb ik ervaren. Ben nu 4 jaar lid van Vleermuizenwerkgroep Brabant en dat bavalt uitstekend. Ik ben daar kastencoordinator.
Wij hebben in Brabant zo'n 450 kasten hangen. Veel van die kasten hebben bewoning. Niemand kan garantie geven dat er een dier in je kast komt laat staan een kraamkolonie maar niet geschoten altijd mis. Gewoon ophangen. Je kunt zo'n kast best zelf maken. Als je dat zou willen heb ik wel een schetsje.

Groeten,

Henk

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Peter Raaijmakers
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 7 maanden geleden #515 door Peter Raaijmakers
Beantwoord door Peter Raaijmakers in topic Re: Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Het nut van een kast ophangen is er wel degelijk. Ik woon midden in het dorp en heb drie jaar geleden een zelf getimmerde kast opgehangen. Ik heb de kast gemaakt naar eigen inzicht en c.a. 6 meter hoog tegen de oost gevel van mijn woning gehangen. De kast hangt ter hoogte van de CV ketel op zolder. medio november 2010 ontdekte ik uitwerpselen op de inrit. Zwarte staafjes, c.a. 1 mm doorsnee en tussen de 5 en 10 mm lang. Info leerde mij dat het hier kennelijk om een kleine soort vleermuis gaat. Dus geduld en wie weet.
mvg Peter

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • aj
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 10 maanden geleden #494 door aj
Beantwoord door aj in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Hoi Peter,
In de paartijd is het bekend dat ruige dwergvleermuizen en soms ook gewone dwergvleermuizen gebruik maken van vleermuiskasten. Omdat de kasten worden gebruikt als paarverblijfplaats, worden ze gebruikt door mannetjes met een klein harem van vrouwtjes. Ik geloof dat de maximum groepsgrootte ooit in zo'n kast aangetroffen 28 dieren is. Maar over het algemeen zijn het groepen van 1 tot 5 dieren.
Paarverblijfkasten worden (wrl om praktische redenen) altijd in grote groepen kasten in een bossage opgehangen. Ik denk niet dat je dit moet verwarren met iemand die een enkele kast aan een huis wilt ophangen. Een kast kan nog zo goed gefabriceerd zijn (inderdaad in tegenstelling tot verjaardagscado kasten, mooie term!), maar het gaat uiteindelijk om de keuze die een vleermuis maakt. Een huis heeft voor kleine groepjes dwergvleermuizen veel mogelijke opties. Een kast is simpelweg één van de vele opties. En helaas vaak niet een optie met betere potenties dan een huis. In Engeland hebben ze goede resultaten behaalt met verwarmde kasten. Misschien een leuk experiment?
Ik zie het als een uitdaging een kast te fabriceren die gebruikt wordt door een kraam groep. Erik Korsten heeft enige ervaring met een kast gebruikt als kraamverblijf voor dwergvleermuizen (een zeer grote kast opgehangen naast een reeds gebruikt verblijf). Kasten geschikt voor andere gebouwbewoners zoals laatvliegers en meervleermuizen zijn nog niet gemaakt.

Conclusie: Een enkele kast tegen een huis ophangen heeft geen zin (maar je moet het natuurlijk zelf weten). Een hele grote groep in een bos daarentegen wel. Reusachtige kasten hebben soms zin. Experimenteren met kasten is zeer nodig! Want tot op heden hebben we geen goed alternatief voor een huis gevonden!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Peter Steffens
 • Onderwerp Auteur
13 jaren 10 maanden geleden #489 door Peter Steffens
Beantwoord door Peter Steffens in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Vleermuiskasten ophangen is niet bij voorbaat een geslaagde actie.
Type kast en locatie zijn bij vleermuizen erg belangrijk.

Zoals Remco ook in zijn reactie schrijft zijn er vele commerciele kasten in omloop die als verjaardagcadeau het wel aardig doen maar als verblijf- en/of schuilplaats voor vleermuizen weinig interessant zijn.

Onze kasten zijn zeker niet heilig (ook omdat het nog steeds pionieren is om tot een geschikte kast te komen die standaard alles in huis heeft wat een vleermuiskolonie wenst) maar ervaring leert onze kasten wel bewoond worden. Bij een project in Eindhoven werden 3 van de 4 kasten al binnen 1 week bezet door de dwergvleermuis en door de ruige dwergvleermuis. Dit werd geconstateerd door Leo Klok (geen onbekende op vleermuisgebied).

Voor een goede kast kijk eens op onze site: www.nestkastbouw.nl

Groet Peter Steffens

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Jip
 • Onderwerp Auteur
14 jaren 2 maanden geleden #429 door Jip
Beantwoord door Jip in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Hoi Erik,

ik moet zeggen dat ik de vivara betonkasten nog niet gezien heb. Bij de meeste tuinwinkels hebben ze alleen de houten versies. Wel vreemd als de vivara kasten een te brede opening hebben, aangezien ze gemaakt zijn in samenwerking met de bat conservation international.... In America hebben ze toch ook veel soorten vleermuizen en in allerlei afmetingen.

Als we het toch over spleten hebben. Zit ik goed met de volgende lijst:
- dwergvleermuis tussen 1,3 en 1,6 cm
- grootoorvleermuis 1,8 cm
- laatvlieger en rosse vanaf 1,8 cm al is 2 cm beter vooral indien grotere groep
- en vanaf 2,5 cm pimpel en vervolgens op 2,8 cm koolmezen...(die kunnen de hele onderkant van een kast dichtstoppen om te voorkomen dat hun eitjes niet uit de kast vallen)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Erik
 • Onderwerp Auteur
14 jaren 2 maanden geleden #428 door Erik
Beantwoord door Erik in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
@ Jip,

Dag Jip, ik ben pas bij Vivara geweest en heb daar al hun kasten bekeken. De modellen op hun website zijn qua productie allemaal redelijk tot goed van kwaliteit, maar dan moet je de buitenkant nog wel schilderen (in een donkere kleur). Met de Zoogdiervereniging gaan we Vivara adviseren over verbeteringen en betere informatie bij de kasten.
De binnenruimte en invliegopeningen in de meeste "platte" is voor dwergvleermuizen wel wat ruim, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de 1FF kast van Schwegler.
groet, Erik

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Erik
 • Onderwerp Auteur
14 jaren 2 maanden geleden #427 door Erik
Beantwoord door Erik in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Beste Remco,

de vleermuizenbroedkast Of beter "kraamkast" van Vivara is een interessante kast, waar helaas in West-Europa nog maar weinig ervaring mee opgedaan is. Ze worden wel verkocht en opgehangen maar we horen eigenlijk maar weinig over of ze wel gebruikt worden of niet.
Het is wel de moeite waard om het te proberen want de kast voldoet om een aantal punten wel aan de eisen:
- ze zijn degelijk gemaakt (maar zijn wel "geniet" waardoor eventueel repareren wel lastig is.)
- ze bieden goed houvast doro het kunststof gaas wat er in zit. Voorheen zat het gas soms wat gebobbeld in de kast, maar Vivara heeft daarover beterschap beloofd.
- ze hebben meerdere compartimenten, wat in ieder geval de mogelijkheid biedt om meerdere microklimaten in de kast te hebben, iets wat erg belangrijk is voor "kraamgroepen".

- de kast moet aan de buitenkant wel donkerder geverfd worden, want dan wordt de kast warmen en daar houden vleermuizen erg van.
- als je de kast op 2 latten van 2 cm op de muur hangt (alleen onder geen latje) creëer je nog een ruimte voor de vleermuizen en dat werkt wel goed.

In de VS werken deze kasten erg goed voor kraamgroepen van sommige soorten, maar dat wil nog niet zeggen dat het hier ook werkt. Maar het is het proberen waard, en de kast is verder wel geschikt om individuele dwergen kleine groepjes en paargroepen te huisvesten.
Ik zou het wel proberen!

groeten,

Erik

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Jip
 • Onderwerp Auteur
14 jaren 2 maanden geleden #424 door Jip
Beantwoord door Jip in topic Re:Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ??
Hoi R,

er zijn sporadisch meldingen van mensen die vleermuizen in hun kast hebben weten te 'lokken'. Over het algemeen zijn de kasten die mensen ophangen te klein, hangen niet op de goede zonorientatie of zijn slecht gebouwd. Veel firma's die vogelkasten maken, hebben als bij product ook vleermuiskasten. Helaas stellen vleermuizen veel hogere eisen aan hun kasten dan vogels, een reden dat dergelijke kasten zelden werken.
Om hier even een paar waardeloze vleermuiskast producenten te noemen (sorry voor de negatieve reclame):
- vivara (voor zover ik gezien heb, slecht hout, kiert, te grote opening)
- vogelnestkastjes.nl (idem, extreem slecht)
- tuinadvies.nl (idem, extreem slecht)
- Fladdermusborgen (bij firma bobizz, moet je gezien hebben. Hebben werkelijk alles fout)
- geefeenhuisweg.nl (oei, oei, slecht hout, kiert!)

Kijk vooral naar de kwaliteit van het hout (is het duurzaam of is het triplex en dus binnen een jaar krom?), zijn de naden netjes afgewerkt? (veel kasten kieren nogal door zijkant en het dak, dit is niet wenselijk), hoe groot is de invliegopening? (vaak te klein of te groot. Moet ca 1,7 cm zijn). Wat is de kleur? (vleermuizen houden van warmte, donkere kleuren hebben de voorkeur)

Goede kasten zijn te koop bij shop.waveka.nl/. Het Vleermuizen Plat model Type 1FF is eigenlijk de beste. Tijdens controle kunnen vleren niet geplet worden. Kast is hufterproof (luikje kan er niet met een stok afgestoten worden). En door het platte oppervlakte en de zwarte kleur wordt deze kast lekker warm (vinden ze lekker).
Voor wie minder geld voor een kast over heeft: www.nestkastbouw.nl/ . Deze kast voldoet aan de voorwaardes. Ik ken alleen geen mensen die er ook vleermuizen in hebben gehad. Zou leuk zijn om dat op dit forum te posten!

Bedenk inderdaad dat een kast veel kleiner en vaak minder geschikt is dan een boom of huis (werkt dus NIET als compensatie, dwz als vervanging voor de kap of renovatie van boom of huis).Meer info vind je oa [url= hier

succes!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • R de Wit
 • Onderwerp Auteur
14 jaren 4 maanden geleden #413 door R de Wit
Vleermuiskast ophangen, heeft het nut ?? werd gestart door R de Wit
Hallo,
Ik heb een vraag.

Ik was van plan een vleermuiskast op te hangen, en wel een broed kast die men kan verkrijgen bij Vivara. (zo'n grote)
Nu lees ik op deze site dat het vrij onwaarschijnlijk is dat deze ooit bewoond zal worden.
Ook staat er dat de kasten maar door één of enkele zal worden bewoond.

Heeft het dan wel enig nut op een broedkast op te hangen ?
Zal deze wel ooit bewoond worden door een groep vleermuizen ?
Is een kleinere kast sneller bewoond ?

Hopelijk kan iemand mij duidelijkheid verschaffen.
Heeft iemand een kast hangen (tegen huis) en kan daar wat over vertellen, ik hoop het.

Bvd Remco.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenPeter TwiskCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena