vleermuis verdwenen, nieuwe uitzetten?

  • Jip
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 2 maanden geleden #426 door Jip
Beantwoord door Jip in topic Re:vleermuis verdwenen, nieuwe uitzetten?
er zijn blokken die je in een nieuwbouw huis kunt inmetselen. Ze zijn wel erg klein (een groep vleermuizen is een hele spouwmuur gewent) en hebben niet heel veel opwarmings capaciteit (een muur wordt warm en die warmte stijgt op en verzameld zich bovenin. Een kast wordt veel beperkter warm.

Als iemand goeie ervaringen heeft met inbouwkasten, meldt het hier! Geef aan hoe je dit hebt aangepakt. Ik zou zelf bv aan de zuid en noordzijde van een pand meerdere (min 10 per zijde) kast ophangen. Zo hoog mogelijk en in ieder geval niet net boven een raam.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
14 jaren 11 maanden geleden #216 door Carolien
Beantwoord door Carolien in topic Re:vleermuis verdwenen, nieuwe uitzetten?
Hi Silversurfer,

Vleermuizen kun je niet uitzetten, want het zijn beschermde dieren. In de stad heb je vaak gewone dwergvleermuizen en dat zijn soorten die in meestal in gebouwen wonen. Ze maken weinig gebruik van vleermuiskasten, maar het komt wel voor.

De vleermuis die je zag kwam waarschijnlijk op insecten jagen onder de boom. Misschien woonde hij niet in de boom, maar in een huis verderop (in de spouwmuur, onder het dak, achter een luik...). Als ze daar recentelijk gerenoveerd hebben, zou het kunnen zijn dat het verblijf niet meer geschikt is.

Wie weet komt hij volgend jaar weer terug. Vleermuizen gebruiken meerdere verblijven gedurende het seizoen. In de zomer en in de winter zitten ze meestal op andere plekken.

Hang de vleermuiskast op een zonnige plek, daar waar katten er niet bij kunnen en daar waar er geen licht op de uitvliegopening schijnt (vleermuizen vliegen liever in het donker uit).

groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • silversurfer
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 11 maanden geleden #212 door silversurfer
vleermuis verdwenen, nieuwe uitzetten? werd gestart door silversurfer
Hallo,

Ik woon nu drie jaar in Amsterdam en elke zomer vloog er een vleermuis rond onze boom. Nu zie ik hem niet meer. Ik denk dat ie er niet meer is. Net nadat ik een vleermuiskastje heb gekocht :(

Ik woon in een afgesloten blok met woningen. Ik vraag me af waarom ie verdwenen is. Ik weet dat vleermuizen lastig in nieuwbouw kunnen huisvesten maar er zijn geen huizen gesloopt (nog niet gelukkig).

Mijn vraag is of je nieuwe kunt uitzetten of zoiets? Ik vond het altijd wel leuk zo'n vleermuisje rond de boom en hij ving lekker de muggen / insecten :)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenPeter TwiskCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena