evaluatie protocol jan 2010

Lees meer
12 jaren 11 maanden geleden #519 door Reinier Meijer
Beantwoord door Reinier Meijer in topic Re: evaluatie protocol jan 2010
Wij hebben tussen juni en september onderzoek gedaan in Eemsmond, lnags de Waddenzee. Daar vloog geen enkele soort van de 6 en gewone dwergvleermuis niet uit, voor 48 tot 70 minuten na zonsondergang. 65 minuten voor de zon half juli opkwam was de laaste dwerg weer ingevlogen. Pas eind september deden de soorten die er nog waren weer een beetje 'normaal'.

Het protocol geldt wel voor heel Nederland, terwijl er meerdere soorten zijn die zich afwijkend gedragen in Limburg, midden-Nederland of langs de kust.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
13 jaren 7 maanden geleden #418 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:evaluatie protocol jan 2010
Ik vind vooral de periodes van onderzoek naar zwermers en uitvliegers veel te lang. Als je het protocol met een scheve bril op leest zou je het kunnen interpreteren dat als je een half uur naar de avondschemering aankomt bij een verblijf dwergen, dat je nog op tijd bent.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
13 jaren 11 maanden geleden #400 door Carolien
evaluatie protocol jan 2010 werd gestart door Carolien
Beste vleermuiswerkers,

Het vakberaad vleermuizen van het Netwek Groene Bureaus (NGB) gaat 20 januari 2010 het vleermuisprotocol evalueren. Het protocol wordt dan, met eventuele wijzigingen, opnieuw officieel vastgesteld door de GAN (Gegevens Autoriteit Natuur). Als jullie opmerkingen hebben plaats ze op het forum, dan neem ik het mee in het overleg.

De leden van het NGB hebben hun reacties overigens al op het forum van NGB geplaatst.

Er zijn o.a. opmerkingen over de genoemde datumgrenzen (meervleermuis), het aantal uur posten (paarverblijf), het aantal inventarisaties, de tijd tussen inventarisaties (laatvlieger)....
- kun je kraamverblijven van meervleermuizen na juni nog vaststellen
- moet je 3 uur inventariseren voor paarverblijven?
- moet er 2 maanden tussen 2 bezoeken zitten om een laatvlieger zomerverblijf aan te tonen?
- wat moet de spreiding van bezoeken zijn om de kans op het missen van een verblijf te minimaliseren, maar wel binnen de optimale periode te blijven (week, 2 weken, 1 maand, langer)?

Wat vind jij ?

groeten Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena