overwinterings gedrag vleermuizen

  • aj
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 11 maanden geleden #477 door aj
overwinterings gedrag vleermuizen werd gestart door aj
Hoi allen,
Ik ben aan het rekenen geweest met populatie trends voor de meervleermuis (het geschat aantal dieren dat in de winter per jaar wordt geteld). Ik heb deze trends gekoppeld aan de temperatuur van de winter (en dan wel het aantal dagen dat een winter kouder is dan normaal). daaruit blijkt het volgende:

Bij een koude winter neemt het aantal meervleermuizen in Limburg (mergelgroeven) met 10% toe, terwijl het aantal meervleermuizen in bunkers met 10% af neemt. Mijn conclusie daarbij is dat dieren bij koud weer naar uit het koude (en vaak vol met kieren) ingangs gedeelte gaan en dan makkelijker geteld kunnen worden. In bunkers kunnen de dieren niet naar warmere delen kruipen, maar moeten ze hun toevlucht zoeken in kieren en kokers (en worden dus moeilijker vindbaar).

Ik heb dat zelf ook wel min of meer waargenomen, maar vroeg me af of iemand deze conclusie met anekdotes kan versterken of tegen spreken.
A-J

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena