Geavanceerde zelfbouw vleermuis detector en recorder. "Teensybat''

Lees meer
3 jaren 8 maanden geleden #2414 door jip
Wij hadden eerst ook een hoop last van de data die naar het display werd gestuurd en de variërende stroom van het schrijven naar de micro SD kaart.

Door het audiocircuit (microfoon, versterken en audiocodec) van een eigen spanningsregelaar te voorzien en in alle datalijnen een weerstandje op te menen die de stroom een beetje begrensd ben je de meeste ongewenste digitale stoorsignalen kwijt.

Als is de microfoonversterking flink omhoog draai hoor dat wel weer een beetje terug, de een opname maken wat dichter bij de vleermuizen en een lege microfoonversterking levert dit soort opnames op. Vliegen ze flink op afstand en moet de versterking omhoog dan lijkt het iets minder graai maar altijd nog goed genoeg om de soort te kunnen bepalen.

Voor de enthousiastelingen die geen geen €1000,- ++ kunnen uitgeven is het een mooi alternatief lijkt mij.
Als een dergelijke VLEN bijeenkomst door kan gaan, waar zou zoiets dan kunnen plaatsvinden?

Edwin Houwertjes

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
3 jaren 8 maanden geleden #2413 door jip
Ziet er goed uit!

Ik heb zelf een tijd geleden gewerkt aan de ontwikkeling van iets dergelijks, maar dan puur als "opname-kastje", dus zonder gebruikers-interface. Je opnamen zien er netjes uit. Wij hadden destijds wel (een klein beetje) last van bijvoorbeeld allerlei piep-storingkjes uit de elektronica zelf, die zie ik in jouw opnamen helemaal niet.

Misschien leuk om dit eens bij een volgende VLEN dag mee te nemen en te demonstreren? Afhankelijk van de corona-situatie weet ik niet of (en hoe) de 2020-editie doorgaat.

www.zoogdiervereniging.nl/agenda/2020/vl...leermuizen-studiedag

Bertrik Sikken

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
3 jaren 8 maanden geleden #2412 door jip
Twee jaar terug ben ik in een project gestapt van een vleermuis detector op basis van een Teensy3.6 development board.

Het resultaat is een detector die "live" time expansion kan doen, maar ook Heterodyne, Auto-heterodyne en Frequency Division.
Een mooi compact doosje dat met ingebouwde batterij van 4400mAh ca, 20 uren achtereen gebruikt kan worden.

Er zit een display op welke een frequentie spectrum kan tonen on een waterval welke de vormen van de roepjes mooi kan weergeven.

Verder kun je er mee opnemen op een hoge sampletare dus het hele spectrum wordt realtime opgenomen om een geheugenkaartje dus naderhand kun je het op de computer bekijken en vertraagd afspelen. Ook in de detector kun je de opgenomen bestanden vertraagd afspelen.

De "live" time expansion is natuurlijk noot helemaal live, wat het doet is een roepie opslaan en dan direct vertraagd afspelen. Alle pauzes worden niet afgespeeld waardoor de meeste roepjes als het ware in de pauzes worden afgespeeld. Het resultaat is een nagenoeg live time-expansion geluid wat vele malen fraaier klinkt als de hetrodyne geluiden die de meeste mensen kennen.


Waarom nu dit bericht....

Ik heb zoveel lol aan dit toestel dat ik graag wil delen dat zoiets bestaat en voor iemand die een beetje kan solderen een heel leuk toestel is. De prijs van alle onderdelen ligt ergens tussen de 100 en 150 euro. Dat lijkt niet erg goedkoop maar aks je ziet wat er mee kunt is dat best bijzonder.

Dit zijn bijvoorbeeld spectrogrammen van de opnames gemaakt met dit toestel.

Meet weten, zoek dan maar even op het internet naar Teensy Bat Detector of Teensy vleermuisdetector.
Ook op youtube heb ik een paar aardige filmpjes staan.

Groet,

Edwin Houwertjes
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena