Beet of geen beet, dat is de vraag

Lees meer
13 jaren 2 maanden geleden #538 door hetty
Beantwoord door hetty in topic Re: Beet of geen beet, dat is de vraag
Niet iedereen de naar Bali reist krijgt een rabiesvaccinatie-serie. Er is nog nooit rabiës bij een Nederlandse toerist in Bali beschreven.Er zijn op Bali al wel honderden doden gevallen tgv rabiës, allemaal locals. De autoriteiten zijn bezig met het vaccineren van 500.000 honden.
Wel zijn er soms toeristen gebeten door m.n. honden & apen, die moeten dan (indien niet gevaccineerd) naar Singapore voor medicatie (antiserum) en vaccinatie. heel vervelend,vakantie in duigen.
Voor kinderen wordt vaccineren wat sneller geadviseerd, omdat die kwetsbaarder zijn (formaat&hoogte; beet dichter bij centrale zenuwstelsel)voor hondenbeten en voor snelle verspreiding v.h. virus richting zenuwstelsel) en ze, indien klein, nog niet goed kunnen vertellen wat er is gebeurd.
Vaccinaties tegen rabiës zijn duur; rond de 70 euro/stuk, je hebt er drie nodig om 2 jaar beschermd te zijn. Als je gebeten wordt heb je er toch alsnog 2 extra nodig, ook na de beet dus. Het grote voordeel van vaccineren is dat je na een beet geen antiserum nodig hebt. Dat serum is nl in veel landen niet goed verkrijgbaar.
Er zijn enkele centra in ons land waar vaccinaties goedkoper aangeboden worden. bv in Leiden, Wageningen,Nijmegen en AMC Amsterdam. Dit kan omdat ze daar i.p.v. in je spier in je huid vaccineren, dan is er veel minder (maar 1/10)van de entstof nodig.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • A-J
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 2 maanden geleden #534 door A-J
Beantwoord door A-J in topic Re: Beet of geen beet, dat is de vraag
Hoi JP,
Lastige vraag. In Nederland zou een dergelijke beet niet mogelijk zijn geweest (nld'se vleermuizen zijn veel kleiner), in Azië is van alles mogelijk. Toch lijkt me het wat onwaarschijnlijk. Geen van de bloed drinkende soorten komt voor op Bali (alleen Zuid- en Midden-Amerika, van Mexico tot aan Brazilië, Chili, en Argentinië). Echter op Bali lopen een heleboel honden en katten met hondsdolheid. Ik kan me voorstellen dat iedereen die naar die regio op vakantie gaat preventief een rabies vaccinatie krijgt. Dat zou je moeten nazoeken. Dan heb je theoretisch voldoende anti-stoffen. Vanwege het risico op rabies in Bali lijkt het me daar niet handig om daar op blote voeten te lopen. Als je een wondje hebt aan je voet kan je besmet raken via het kwijl van bijvoorbeeld een hondsdolle hond. Het is niet voor niets dat hondsdolle dieren gaan schuimbekken (afkeer voor water krijgen), dat is één van de manieren van het virus om naar een andere gastheer te geraken. Het virus in het kwijl kan nog lange tijd in leven blijven en wacht gewoon op een passant.
Dus of je naar een doctor moet? Hangt af van je uitstapjes...

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • JP
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 3 maanden geleden #529 door JP
Beantwoord door JP in topic Re: Beet of geen beet, dat is de vraag
En hier dan ook mijn voetfoto..
Bijlagen:

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • JP
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 3 maanden geleden #528 door JP
Beet of geen beet, dat is de vraag werd gestart door JP
Hoi,

Ik werd wakker met de volgende verwonding aan mijn voet (zie foto)en kan niet laten me af te vragen of het misschien toch een vleermuishap is geweest. Dit niet in de laatste plaats omdat het 2 weken geleden op Bali gebeurd is alwaar veel rabiës voorkomt de laatste tijd. Is er iemand die een beet kan ontkrachten of wellicht mij aanraad toch maar even naar de dokter te gaan?

Grt JP

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena