Vandaalbestendige deuren

  • Jan
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 3 maanden geleden #752 door Jan
Beantwoord door Jan in topic Re: Vandaalbestendige deuren
Beste Gast,

De ervaring is dat elke deur vroeg of laat door vandalen zal worden "bewerkt", vaak met succes. Ze brengen gewoon zwaar gereedschap mee, zoals betonscharen en mokers etc. De deur bezwijkt op het zwakste punt, dus je mag op geen enkel aspect compromissen sluiten. Het beste is om de hele deur van gelast, gegalvaliseerd staal te maken, minimaal 3mm dik, liever nog 5mm. Voordeel van staal is ook dat het niet uitzet door de continue blootstelling aan vocht. Hout doet dat wel, waardoor de deur al snel muurvast komt te zitten. Het slot moet extra beschermd worden zodat het niet direkt bewerkt kan worden met eerdergenoemd gereedschap. Scharnieren liever niet aan de buitenkant zetten om dezelfde reden. Uiteraard moet het kozijn minstens even stevig zijn (= staal + beton)), anders wordt dat de zwakste schakel.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 3 maanden geleden #750 door Vandierendonck
Beantwoord door Vandierendonck in topic Re: Vandaalbestendige deuren
Geachte,

Heb nog een zeer interessante link gevonden(zes bladzijden),zie bij winterverblijven vleermuizen.
www.natuurpunt.be/nl/technische-fiches-b..._844.aspx#technische
Ik hoop hierbij je vraag te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groeten
Luc

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 jaren 3 maanden geleden #749 door Vandierendonck
Beantwoord door Vandierendonck in topic Re: Vandaalbestendige deuren
Geachte,
IJskelders
Wat kan ik doen?

Lees alles over de Vleermuizenwerkgroep Oost-Vlaanderen.
Korte historiek:

Ijskelders zijn losstaande gebouwen, in hoofdzaak opgetrokken uit baksteen, met een koepel- of tongewelf en een vrij grote diepte. Zoals hun naam al doet vermoeden werden deze bouwsels gebruikt voor de opslag van grote ijsblokken. Om die reden werd zo’n ijskelder gebouwd in een schaduwrijke locatie met veel bomen en werd deze goed geïsoleerd door er een laag aarde bovenop te leggen en dikke muren te gebruiken met eventueel spouwruimtes. Door een isolerende laag stro op het ijs te leggen kreeg men een koele ruimte waar ijs en voedsel voor lange tijd bewaard kon worden. Na WWII raakten de elektrische ijskasten sterk ingeburgerd waardoor de ijskelders hun functie verloren en verschillende werden afgebroken of als stortplaats gebruikt

Vleermuizen:

Door hun vorm en gebruikte materialen zijn ijskelders uitermate geschikt als overwinteringplaats voor veel vleermuissoorten. In 1974 werd in Vlaanderen voor het eerst een ijskelder ingericht voor vleermuizen, nl de ijskelder van De Bueren in Melle. Van de 70 gekende ijskelders in Oost-Vlaanderen werden er sedertdien al een 25-tal vleermuisvriendelijk ingericht.

Zo’n vleermuisvriendelijke inrichting bestaat voornamelijk uit het plaatsen van twee deuren met invliegopening. Naast het tegengaan van verstoring ontstaat door deze constructie met twee deuren een soort sas zodat een zwakke maar effectieve luchtcirculatie ontstaat.

Binnenkomende koude lucht warmt langzaam op en stijgt waardoor een deel terug naar buiten stroomt. Op de plek waar de warmere, uitgaande lucht in contact komt met de koelere binnenstromende lucht ontstaat extra condensatie die bijdraagt tot een hoge relatieve luchtvochtigheid, naast een stabiele temperatuur en rust één van de vereiste factoren voor een optimaal overwinteringsklimaat.
Zie ook op www.vleermuizenindestad.nl winterverblijfplaatsen.

Met vriendelijke groet
Luc

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • 'Gast
  • Onderwerp Auteur
11 jaren 3 maanden geleden #748 door 'Gast
Vandaalbestendige deuren werd gestart door 'Gast
Om een winterverblijf af te sluiten voor publiek en vleermuisvriendelijk in te richten moet er een deur van 1x1 m voor de opening komen die vandaalbestendig is af te sluiten.
Welke manier is het beste?
(Wat voor slot, hoe te bevestigen, waar scharnieren etc..)

Wat zijn de ervaringen?
Misschien is er zelfs een link..(?)of een specialist (?)

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenPeter TwiskCarolienRuud KaalMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena