Vleermuizen in het riet?

  • Jip
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 9 maanden geleden #321 door Jip
Beantwoord door Jip in topic Re:Vleermuizen in het riet?
beste Klaas,

De beschrijving van kleine keutels met ook witte delen, duidt niet op vleermuizen. Vleermuis keutels zijn droog en vormen niet een grote klont. Verder als duimregel: vogels poepen zwart met een vleugje wit (denk aan witte meeuwenflastsen), vleermuizen poepen enkel zwarte keutels. Afhankelijk van hun dieet (vleermuizen eten alleen insekten) bruin, als het dier vooral motten heeft gegeten of zwart bij vooral mugjes.

Solitaire kool -en pimpelmezen rusten nog wel eens elke avond op een zelfde plek (liefst droog onder een overhang, in een ondiepe holte etc). Onder een rustplek van beide soorten kun je aan het einde van het seizoen een plakaatje poep verwachten.

En als het dan toch vleermuizen zijn? Het is bekent dat vleermuizen, vooral grootoorvleermuizen, gebruik maken van rieten daken. Tussen het riet, of soms tussen het riet en het dakbeschot kan een groepje van 10 tot 50 grootoorvleermuizen wonen. Dit zijn allen vrouwtjes, vaak met elk een jong. Vleermuizen zijn anders dan vogels, ze leven in beschikbare ruimtes en passen hun verblijf niet aan (maken geen nest).

Bij verbouwingswerkzaamheden aan een door vleermuizen gebruikt dak moet verstoring van de dieren voorkomen worden (ze zijn namelijk wettelijk beschermd). Het is het verstandig een plaatselijke vleermuiswerkgroep te benaderen, en hun om advies te vragen. (adressen staan op vleermuis.net). Eind juli begin augustus zijn de meeste jongen vliegvlug. Door een dakvervanging pas in augustus uit te voeren, voorkom je verstoring van de groep vleermuizen. Ook dan is het verstandig om gefaseerd te vervangen. Door het stuk waar de vleermuizen zitten nog een extra nacht te laten liggen hebben vleermuizen de tijd om een beter heenkomen te zoeken.

grts Jip

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Klaas
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 9 maanden geleden #320 door Klaas
Vleermuizen in het riet? werd gestart door Klaas
In het rietwerk van een dakkapel heb ik een hele berg zwarte keutels gevonden. Het rietdekwerk en de dakkapel zelf is 2,5 jaar oud en volledig intact. Hier kan geen beestje tussen het dakbeschot en het riet geraken. Toch kun je zien dat er "iets" aan een paar rietstengels heeft gehangen. Een 6 of 7 stengels zijn naar beneden geknikt. Ik kan mij niet voorstellen welke vogel of ander beest in zo'n hoekje gaat zitten circa 2 maanden en hier ook zijn behoefte doet blijkbaar hangend aan het riet. De totale laag ontlasting is geschat al flink. Het gaat al gauw over 40 tot 60 keer ontlasting. De individuele behoefte is zeer klein 5mm lang 1,5 mm dik. De kleur is zwart met af en toe witte vlekken.


Vandaar dat ik dacht aan een vleermuis. Ik heb geen idee wat het anders zou kunnen zijn.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena