schade door ringen

Lees meer
15 jaren 3 maanden geleden #89 door jip
Beantwoord door jip in topic Re:schade door ringen
He daniel,

tja, ik noteer naast ringnummer altijd ook tandslijtage. Ik heb echter nooit ernstige slijtage gevonden of een link tussen leeftijd (verschil in tijd tussen eerste en laatste vangst )en toename slijtage). Ik vermoed dus dat dit in ieder geval voor meervleermuizen niet zo is.

Ik denk wel dat we het ringen om het ringen moeten voorkomen, want naast tandslijtage zijn er wel veel dieren die last krijgen van de ring (een soort van allergische reactie op het metaal). Verder maakt vorm en afmeting van de ring erg uit bij het veroorzaken van schade. Daar moet de ringer erg op letten en ongeschikte ringen niet gebruiken. En natuurlijk, de manier waarop een ring wordt aangezet is er bepalend voor de mate van schade.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Daniel Tuitert
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
Lees meer
15 jaren 3 maanden geleden #80 door Daniel Tuitert
schade door ringen werd gestart door Daniel Tuitert
Op een Duits vleermuizenforum las ik in een discussie over ringen dat bij ringonderzoek aan kleine hoeven is gebleken dat geringde dieren proberen de ring af te bijten, en daarbij hun tanden zo (ernstig) beschadigen dat ze niet meer goed kunnen jagen. Ik ben wel benieuwd of ringers bij ons (dat zijn er niet zo veel) hier wel eens op hebben gelet bij terugvangsten/vondsten. Zou dat typisch iets voor kleine hoeven zijn, zijn die dieren gewoon slecht geringd of komt het ook bij andere soorten voor?

Daniel

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena