vleermuizen in de opvang NIET in bunkers stoppen

  • A-J
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 3 maanden geleden #526 door A-J
In de winter worden zo af en toe dwergvleermuizen gevonden. Bijvoorbeeld bij de renovatie van een dak of als mensen een stapel hout opruimen. Deze vleermuizen komen soms in de opvang terecht. Soms bedenken mensen zelf een oplossing.
Helaas gebeurd het nog steeds dat dergelijke opvang vleermuizen in een bunker worden vrijgelaten. Helaas overleven dwergvleermuizen, ondanks de goede bedoelingen van de ''redder'', deze actie niet.
De meeste bunkers hebben namelijk een kleine invliegopening en een stabiel doch koud binnenklimaat. Een dwergvleermuis in een bunker ondervind nu twee problemen:
- het vliegen door een uitgang die, wat de dwergvleermuis betreft, wel erg klein is
- een constant koude temperatuur. Een dwergvleermuis wordt wakker door een warmte prikkel ( zie ook ) en in een bunker zal de slaap van een dwergvleermuis dus helaas voor eeuwig zijn. Ook andere soorten, zoals rosse vleermuizen en laatvliegers, kun je beter niet in een bunker vrij laten. Ook voor hun is het daar heersende microklimaat niet geschikt.

Wat dan wel te doen?
Als het buiten koud is (temperatuur tijdens avond schemering beneden 5 graden), dan kunnen dwergvleermuizen het beste binnen blijven. Ze hebben wel drinken nodig en als hun 'gedwongen'' winterslaap lang duurt eten (meelwormen). Na gegeten en gedronken te hebben, kun je de vleermuis het beste 'koud' wegzetten, bijvoorbeeld op een onverwarmde zolder of in een schuur of garage. (de vleermuis stop je in een schoenendoos, met wat gaatjes in de deksel)
Als het dan buiten warmer wordt, neem de vleermuis dan 1 uur voor de avondschemering mee naar binnen en plaats hem/haar in de buurt van de verwarming. Als de vleermuis wakker wordt (druk door de schoenendoos begint te lopen), kan ze ook zelf vliegen. Laat een vleermuis altijd zelfstandig wergvliegen. Een vleermuis wil het liefst eerst een klein stukje vallen om snelheid te maken, zet de vleermuis in schoenendoos daarom op een verhoging (ca 150 cm boven de grond). Als de vleermuis niet zelf wil vliegen, dan is er mogelijk wat mis (bv. gebroken vleugel, darm parasieten). Bel dan een opvangcentra.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena