Vleermuizen in de spouw

  • aj
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 3 maanden geleden #525 door aj
Beantwoord door aj in topic Re: Vleermuizen in de spouw
Hoi Peter,
Niet alle soorten vleermuizen gaan in echte langdurige winterslaap. De beide dwergvleermuizen (ruige en gewone dwerg)slapen meestal maar heel kort. Ze slapen niet zoals de meeste vleermuizen in grotten of in bunkers, maar vaak in spouwmuren van woonhuizen, achter houten sierlijsten of onder dakpannen. De dwergvleermuizen die in grotten of forten worden aangetroffen zitten eigenlijk altijd bij de ingang of op plekken die heel erg op een spouwmuur lijken.
Nu zou je denken dat de winterslaapplekken van een dwergvleermuis vreselijk koud zijn (dat is ook zo!). Dat doen ze bewust. Ze kiezen vaak dynamische plekken (plekken waarvan de temperatuur sterk door de buiten temperatuur wordt bepaald). Als het buiten koud is, vliegen er geen insekten en willen ze het liefst zo diep mogelijk slapen. Als het buiten warm is, willen ze wakker worden om wat rond te vliegen, te drinken en eventueel te eten.
De laatste tijd krijgen we vrij veel meldingen van mensen die dwergvleermuizen zien rondvliegen. Dat komt dus omdat:
- dwergvleermuizen midden in de stad (in woonhuizen) overwinteren
- dwergvleermuizen met warm weer actief worden

A-J

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Peter
  • Onderwerp Auteur
13 jaren 4 maanden geleden #516 door Peter
Vleermuizen in de spouw werd gestart door Peter
Hallo,

Waarom hoor ik nu (begin december) overdag en 's nachts nog vleermuizen in de spouw? Slapen ze niet in de winter? De overlast valt mee maar ben gewoon nieuwsgierig.

M.v.g
Peter

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena