hoe water aanbieden

  • Cynthia Versteeg
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 4 maanden geleden #396 door Cynthia Versteeg
Beantwoord door Cynthia Versteeg in topic Re:hoe water aanbieden
Hoi Anton,
Excuus voor mijn late reactie. Dank voor je suggesties. Ik heb inmiddels een pipetje gehaald bij de dierenarts.

Het vleermuisje dat het niet gered heeft was vrij klein: ongeveer 4,5 cm lang en een spanwijdte van zo'n 15 cm. Wat verder opviel was dat ze twee nogal grote tepels op haar buik had. De foto's die ik 's nachts had gemaakt zijn helaas te donker en onscherp. 's Morgens was ik te ontdaan van haar dood dat ik vergeten ben foto's te maken. Ik heb foto's op internet bekeken en het leek het meest op een dwergvleermuis. Als je ze wil determineren, zal ik het volgende onfortuinlijke zieltje dat het niet red bewaren?

In de tussentijd heb ik 3 andere vleermuizen mogen redden. Eentje wist niet meer van de zolder te komen. De zolder is ongeveer 6 meter hoog en ze wilde alleen maar omhoog. Remedie: lichten uit, alle ramen open, deur dicht en weggaan. Na een half uur had ze een uitgang gevonden.
De andere 2 waren door de kat binnengebracht. De laatste vleermuis was groter met een spanwijdte van 20 cm. Prachtig beest! Ik baal ervan dat er weer 2 slachtoffers gevallen zijn, dus de katten mogen vanaf zonsondergang niet meer naar buiten.

Bij de laatste redding heb ik contact gezocht met een vleermuisexpert. Die vertelde mij dat ik het beestje het beste zo snel mogelijk weer buiten kon zetten. Inmiddels is mijn ervaring ook dat het beestje de meeste kans maakt om het te overleven als ze zo kort mogelijk is blootgesteld aan stress. Ook het verblijf in een schoenendoos is stress, hoe goed je het ook bedoelt door hem een rustig veilig plekje te bieden. Als het beestje van de stress in een shock raakt, kan dat ook dodelijk zijn.

Bij de laatste vleermuisjes heb ik gecheckt of het beestje schade had opgelopen aan de vleugels. De vleugelhuid is heel fragiel, maar de vleermuisexpert vertelde mij dat kleine scheurtjes kunnen dichtgroeien (is dat zo?). Ik kijk ook of de dunne botjes in de vleugels niet gebroken zijn. En daarnaast blaas ik de vacht wat uiteen om bijtwonden te ontdekken. (Nog meer tips?.) Beide vleermuisjes zagen er ongeschonden uit.
Ik heb ze in de schoenendoos gestopt en schuin tegen de dichtstbijzijnde boom gehouden. De eerste klom met haar 'vleugelhaakjes' tegen de stam op en bleef rustig hangen. De tweede klom uit de doos en vloog direct weg. Deze tweede had het kortst in de doos gezeten.

Nu heb ik nog een vraag: hoe kan je de vleermuis het beste pakken om haar in een doosje te zetten, als je geen handschoenen in de buurt hebt? Je wilt niet gebeten worden vanwege kans op hondsdolheid. Zo'n beestje heeft echt een flinke bek vol vlijmscherpe tandjes. Je vingers zijn het verste van het bekje weg als je haar optilt aan haar elleboogjes, maar die botjes zien er zo fragiel uit dat ik bang ben dat ze breken. Of vouw je haar vleugeltjes voorzichtig tegen haar lijfje en omsluit je haar lijfje met duim en wijsvinger vanaf haar rug?

Hartelijke groet, Cynthia

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Anton van Meurs
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 10 maanden geleden #180 door Anton van Meurs
Beantwoord door Anton van Meurs in topic Re:hoe water aanbieden
Dag Cynthia,
water geven met een pipetje is gemakkelijk. Je kunt ook een plastic lepel geven.
Maak je niet bezorgd over dat het dier dood is gegaan van de dorst, dat is onwaarschijnlijk. De kat kan het behoorlijk gemangeld hebben. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je een foto van de vleermuis, voor determinatie? Eventueel met een lengtemaat erbij?
Anton van Meurs
ZWG Zuid-Holland

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Cynthia Versteeg
  • Onderwerp Auteur
14 jaren 10 maanden geleden #172 door Cynthia Versteeg
hoe water aanbieden werd gestart door Cynthia Versteeg
Allereerst wil ik u complementeren voor de informatieve site. Ik heb er veel aan gehad toen ik afgelopen vrijdagnacht een vleermuisje redde uit de klauwen van een kat, en de dierenambulance tussen 12 en 2 's nachts onbereikbaar was.
Met behulp van de adviezen op de pagina 'tijdelijke opvang' heb ik een schoenendoosje voor haar gemaakt met zachte lapjes om in weg te kruipen en een waterbakje met een propje nat keukenpapier erin. Ze heeft de ochtend tot mijn grote spijt niet gehaald. Ik maak mij zorgen dat ze misschien niet goed bij het water kon? Ze heeft i.i.g. ermee lopen rommelen want de zijkant van het doosje was helemaal nat. Als het mogelijk is, zou u dan een afbeelding erbij kunnen zetten op welke manier je water het beste kunt aanbieden? Dat zou geweldig zijn!
Of zou het vleermuisje uit een pipetje willen drinken (dan zorg ik dat ik die in huis heb).
De volgende keer wil ik goed voorbereid zijn als ik er weer eentje kan redden!

Met vriendelijke groet,
Cynthia Versteeg, Zutphen

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenGerrit KolenbranderPeter TwiskCarolienMarga van der TolF.A. van MeursErik KorstenMirjam van den OudenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena