kolonie laatvlieger zowel zwermend als uitvliegend

Lees meer
4 jaren 4 maanden geleden #2389 door Roelof de Beer
Beantwoord door Roelof de Beer in topic kolonie laatvlieger zowel zwermend als uitvliegend
Wij hebben als ecologisch bureau al enkele jaren de gewoonte zoveel mogelijk in het voorjaar in de ochtend te inventariseren. We hebben daarbij in de Zaanstreek tientallen verblijven van Laatvlieger gevonden, juist in de ochtend. Wellicht is een deel van de dieren al binnen maar elke onderzoeker weet dat ook in de ochtend nog vaak Laatvliegers actief zijn, die dus nog niet binnen zijn. Deze dieren vallen erg op bij het invliegen, door hun grootte en ook het korte zwermgedrag. Het snelle uitvliegen uit een niet bekende uitvliegopening tijdens een avond/nachtbezoek kan heel makkelijk worden gemist bij kleinere verblijven...opeens heb je dan een Laatvliegersignaal zonder dat je hebt kunnen vaststellen of het uit de doelbebouwing kwam....
Om deze reden begrijp ik niet dat een ochtendbezoek in het VM protocol 2017 niet minimaal als 'suboptimaal' wordt gezien. Bij grotere gebouweenheden zou ik ochtendbezoek zelfs als optimaal willen terugzien. Ik hoop dat dit verandert in een toekomstige versie van het protocol, ook andere soorten hebben namelijk baat bij ochtendonderzoek omdat ze in de avond makkelijk worden gemist...

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
5 jaren 1 maand geleden #2321 door vleermuis
Beantwoord door vleermuis in topic kolonie laatvlieger zowel zwermend als uitvliegend
Sommige grotere laatvlieger kolonies zijn idd bijna onmogelijk te missen in de avond. Gewoon op basis van het gekwetter wat uit een muur komt. een onderzoeker met ervaring zal ze zeker vinden. Maar wat als het pand heel hoog is? of de avond koud? In de ochtend schemering hebben laatvliegers iets minder dan andere soorten de neiging om te zwermen, of als ze dit doen, maar heel kort. Dan bedoel ik even 3 minuten, dan niets, dan weer even een paar minuten, dan weer stil. Tot alles binnen is.
Het is in feite opmerkelijk dat het vleermuisprotocol alleen een uitzondering maakt voor laatvliegers als soort waarvoor aangepaste rondes nodig zijn. Ik ken ook voldoende situaties waar ook andere vleermuissoorten (ook hele hele grote groepen) gemist worden. Ondanks toepassing van het vleermuisprotocol, bestaat er nog steeds verschil in inspanning die wordt aangeboden om bv een woonwijk te onderzoeken. Als een opdrachtgever dan de goedkoopste partij (met de minste inspanning) kiest, is het een logisch gevolg dat verblijven worden gemist.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
13 jaren 7 maanden geleden #470 door Carolien
Ik had nog nooit een laatvliegerkolonie gevonden of gezien, maar dit seizoen dus de eerste. Leuke waarneming, wilde ik doorgegeven.

We hebben ze zowel bij de avondronde als bij de ochtendronde gevonden (5 verblijven). Het waren er 48, dus een vrij grote groep.

Tijdens de avonderonde (1 juli / 13 juli) eerste uitvlieger 22:31 uur (zon onder 22:00)

Tijdens de ochtendronde (8 juli / 20 juli) de hele tijd zwermgedrag zeker van 3:00 - 4:30 uur (zon op 5:20)

Tijdens de overleggen van het vakberaad vleermuizen heb ik gehoord dat het vrij lastig is om laatvliegerkolonies te vinden, omdat ze vaak in kleine groepen zitten, vrij laat uitvliegen (al donker) en al vroeg (in donker) al weer invliegen.

In het protocol is daarom opgenomen dat je laatvliegers het best kunt vinden tijdens een avondronde en dat een ochtendronde weinig zin heeft.

Volgens mij hadden we deze niet kunnen missen.

Carolien

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: Saskia RoselaarRene JanssenCarolienMarga van der TolErik KorstenvleermuisMaarten BreedveldBernard van Duijnenbernadette van NoortCarlo Wijnenjip_geluid_mod
Gemaakt door Kunena