Ik wil een vleermuiskasten kopen/ ophangen

Ik wil een vleermuiskasten kopen/ ophangen

We onderscheiden twee soorten kasten: inbouwkasten en ophangkasten.

Ophangkasten

Een ophangkast kun je ophangen aan een boom of tegen een huis. Het ophangen van vleermuiskasten is altijd een hoop dat er vleermuizen in komen. Het werkt vaak beter er meerderen op te hangen dan enkele om succes te hebben: Vleermuizen moeten herkennen dat ze er in kunnen verblijven; eenmaal er aan gewend gaat het vaak sneller.

Houtbetonkasten zijn zeker degelijker dan houten kasten, zeker met het oog op grote bonte spechten. De Vivara Beuamaris Midi ziet er dan ook nog eens mooi uit met een vleermuis er op. De Schwegler 1FF is een andere optie, te koop via onder meer de de Veldschop. Ik zou in ons koudere kikkerlandje wel altijd een zwartgeschilderde kast nemen. Het voordeel van platte kasten is dat je ze van onderaf zonder ze open te maken kan controleren.

Sommige vleermuissoorten houden meer van platte kasten, andere meer van bolle kasten (nissen versus holtes). Voor franjestaart en grootoorvleermuis zijn bolle kasten meer geschikt, de ruige en gewone dwergvleermuis zitten liever in een platte kast, maar ook wel in een bolle.

Het ophangen gaat het beste met een RVS houtdraadbout met een carrosseriering er voor met een accuboormachine er in schroeven. Die kun je dan wat losser draaien met een ratel of ringsleutel als de boom verder gegroeid is. Ze in de boom spijkeren met een aluminium spijker is een andere optie.

Meer weten? kijk dan ook even hier voor onder andere een bouwtekening en ophanginstructie.

Inbouwkasten

Een inbouwkast wordt in een muur van een gebouw ingebouwd. Deze optie is dus vooral interresant bij nieuwbouw of bij gebouwen waar het niet erg is om een gat in een muur te maken.

meer informatie over vleermuisvriendelijk bouwen is hier te vinden.